La història "abreviada i visual" del covid-19, creada per Carme Verdaguer i Christoph Hafner

Els artistes han fet un vídeo on representen l'impacte de la pandèmia a les Illes com una reacció en cadena amb objectes quotidians

Amb objectes quotidiants que es van tombant els uns als altres, en cadena. Així han creat la seva "història abreviada i visual del covid-19" els artistes Carme Verdaguer i Cristoph Hafner. Es tracta d'un vídeo fet durant el confinament, en què expliquen l'arribada del coronavirus i les conseqüències de la crisi sanitària en la societat, des d'una mirada crítica.

"Ho vam plantejar com un repte, a veure si podíem construir aquesta història sobre l'impacte del coronavirus amb un símil: que un contagi és com una reacció en cadena, una cosa va tombant l'altra. I, en el fons, la metàfora és aquesta, que tot té un equilibri i una petita cosa ho pot fer caure tot", explica Verdaguer.

Van començar reflexionant sobre quines situacions es podien recrear: què havia fet caure o perillar el covid-19, què feia interactuar una altra cosa. "Al final la idea és que tot va caient, però arriba un moment en què tot això dona altres oportunitats, i et permet pensar què podem construir després, en què hem d'invertir", continua l'artista.

Produir-lo els ha costat tres setmanes, amb tot el muntatge estès per la casa que han hagut d'anar esquivant per fer-hi vida. Aquest dijous l'han publicat a les xarxes socials i Verdaguer explica que s'ha sorprès de la bona acceptació que ha tingut. "Crec que hi ha molta gent fent les mateixes reflexions, i nosaltres ho hem volgut reflectir sense tant 'bla bla bla', és visual", apunta.

En el vídeo es planteja un moment clau, el que estam vivint, per fer cap envant o cap enrere. "L'oportunitat hi és, i jo crec que si demanàssim a la gent on vol que s'inverteixi, molts probablement dirien en energies renovables, economia local, nous models; però sembla que la població de vegades va més enllà del que els gestors són capaços", tanca.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF