Còmic
Cultura 01/11/2012

Carles Santamaria: «'Bola de drac' és més que un manga, és un fenomen social intergeneracional»

X.s.
2 min
Carles Santamaria és director del Saló del Manga.

BarcelonaConeix el sector de la vinyeta com pocs. Director del Saló del Còmic i del Saló del Manga -que ell mateix va fundar-, Carles Santamaria és una de les veus més autoritzades per parlar de còmic a Catalunya.

El Saló del Manga abandona l'Hospitalet. Els havia quedat petit?

Sí, teníem un problema d'espai que ens impedia créixer. Amb el canvi passem d'11.000 ma 17.000. Si l'any passat vam tenir prop de 65.000 visitants, enguany esperem que en siguin uns 70.000. Que el pont caigui en dijous ens afavoreix.

El còmic era un sector que resistia la crisi. Ara ja es parla de caiguda.

No tenim dades de vendes del 2012, però sembla que serà un any molt dur, sobretot per al petit comerç.

Quin tall del pastís del sector representa avui dia el manga?

Un 35% del total, amb una lleu tendència a la baixa. Això és degut al fet que el públic majoritari del manga és molt jove i pateix més la crisi, i a l'aparició de la pirateria. Tot i així, continua sent el gènere més venut després dels superherois.

Com s'explica que les vendes caiguin i en canvi el Saló creixi?

Perquè el Saló del Manga és un fenomen que va més enllà del manga i de l'anime , és una gran festa de la cultura popular japonesa. Estem parlant del segon saló més important del món. Per a moltíssima gent és fonamental, un punt de trobada per a tots els aficionats del gènere.

Fa mesos van protestar contra la definició de manga que feia la RAE: "Dibuixos senzills" de temàtica "eròtica, violenta i fantàstica".

Sí, però al final la RAE va rectificar amb una nova accepció més concisa. Van treure tots aquells adjectius tan injustos que donaven una visió molt sectària i segmentada del manga. Ara estem contents: és millor la nova definició ["còmic d'origen japonès"], tot i que curta, que l'original, que fins i tot era un xic despectiva.

Més polèmiques. Enguany, el CoNCA ha premiat una il·lustradora amb el Premi Nacional de còmic.

Va ser una situació molt injusta per a tothom: per a l'autora i per al sector del còmic. Vam fer públic el nostre desacord, però sense voler perjudicar l'autora, que quedi clar. Van entendre la demanda i penso que s'han adonat que de cara al futur hauran de replantejar el premi.

Com valora la desaparició dels ajuts nominatius del ministeri de Cultura al Saló del Còmic?

Ens deixa en una situació de gran incertesa. És possible que quan se celebri el saló encara no sapiguem amb quin ajut podem comptar.

El manga va arribar fa 20 anys a Catalunya i està consolidat. Com s'explica l'èxit?

Per la fragmentació de l'oferta. Té gèneres pensats per a diversos públics: per a nois, per a noies, per a adults... Gràcies a això, el còmic ha recuperat el públic femení, que s'havia perdut als 80.

El Saló dedica una exposició als 20 anys de Bola de drac . És el gran referent?

Bola de drac és molt més que un manga, és un fenomen social intergeneracional. És un clàssic del còmic a escala mundial, com Superman, Tintín i Blueberry: transcendeix el paper i s'inscriu en l'imaginari col·lectiu popular.

stats