FUTBOL
Cultura 15/02/2012

Cap canal vol optar als partits en obert si no baixen de preu

Els partits de Lliga en obert dels dissabtes perillen. Antena 3 i Telecinco troben excessius els 70 milions que paga La Sexta. TV3 no els preveu als pressupostos i TVE no pot permetre's competir pels drets.

Natalia Araguás
3 min

BARCELONA.Ni els operadors privats ni les televisions públiques estan en disposició d'abonar els 100 milions d'euros que avui dia costa emetre el partit setmanal de Lliga en obert: 70 milions d'euros els paga La Sexta i 30 milions van a càrrec de les televisions autonòmiques que els emeten, TV3 en el cas de Catalunya. Antena 3 i Telecinco veuen excessiu el preu fixat per Mediapro, posseïdora dels drets. O baixa o, per qüestions de rendibilitat, no pujaran a la pròxima subhasta, segons han advertit. Fins al juny l'emissió dels matxs en obert està garantida, però és una incògnita què passarà a partir de la temporada 2012-2013. En un context de retallades, RTVE s'ha quedat fora de joc per adquirir el futbol de primera divisió. TV3 tampoc no ha inclòs cap partida en els pressupostos del 2012 per comprar partits de Lliga. L'alternativa són els que s'ofereixin a través de canals de pagament, però per fer-ho el govern central hauria de canviar la llei que exigeix que es pugui veure un partit en obert setmanalment.

"El futbol no ha de tenir una finestra en obert obligatòriament. Si hi ha una televisió en obert que ho vol i paga el que val, d'acord, però no s'ha de veure com una obligació", defensen des de La Sexta. La cadena sosté que, quan arribi el moment, "estudiarà" què fa amb la Lliga. L'absorció de La Sexta per part d'Antena 3 "no afectarà res" fins que no culmini el procés -només queda pendent el vistiplau de la Comissió Nacional de la Competència i la Comissió del Mercat de Telecomunicacions. Després d'una aposta decidida pels drets esportius, La Sexta es dedica a despendre-se'n. Primer va ser la Fórmula 1, ara en mans d'Antena 3. També es desfarà dels drets de la selecció espanyola de bàsquet un cop acabin els Jocs Olímpics, segons va anunciar al seu Twitter el conseller delegat de la cadena, José Miguel Contreras. La Lliga seguirà previsiblement el mateix camí.

Interès general?

El futbol a Espanya és considerat d'interès general des del 1997, quan va aprovar-se la llei reguladora de les emissions i retransmissions de competicions i esdeveniments esportius -l'anomenada llei del futbol- que va impulsar Francisco Álvarez-Cascos, aleshores vicepresident del govern del PP. La Lliga Professional del Futbol (LFP) també s'ha posicionat a favor de canviar-la. Segons els seus càlculs, els clubs deixen d'ingressar entre 150 i 200 milions d'euros per temporada. Entre els arguments a favor d'acabar amb el futbol en obert, destaca que països europeus com Anglaterra, Alemanya, França o Itàlia retransmeten la competició íntegrament a través de canals de pagament. No obstant això, en aquests països hi ha més penetració de la televisió de pagament. Espanya té 4,6 milions d'abonats a canals de pagament, segons la CMT; al Regne Unit, només Sky en té 7,3 milions.

En anunciar-se la retallada de 40 milions al pressupost de TV3 (un 13,3% menys), la seva directora, Mònica Terribas, ja va pronosticar al Parlament que amb "aquests números" la cadena hauria de renunciar al futbol. Fonts de la cadena recorden l'episodi, i afegeixen que "encara no hi ha res sobre la taula" per part de Mediapro, malgrat que la negociació no trigarà a obrir-se. "Amb el preu que pagàvem fins ara no podem aspirar a tots els partits", reconeixen. TV3 només rendibilitza els partits del Barça (vuit per temporada). "Si hi hagués un preu raonable que poguéssim oferir", afirmen, la cadena estudiaria l'opció d'aconseguir els partits de l'equip blaugrana i de l'Espanyol. Ara mateix no és possible. "Encara no hem pensat què farem", responen des de Mediapro quan se'ls ha preguntat sobre aquesta possibilitat.

Tampoc TVE, ocupada a aplicar la tisorada de 200 milions al pressupost, salvarà el futbol en obert. El periodista esportiu Sergio Sauca va anunciar ahir a Twitter que TVE no viatjaria a Alemanya per retransmetre el partit de la Champions entre el Barça i el Bayer Leverkusen. "S'ha d'estalviar", afirmava. En ser acusat de merengue , Sauca va afegir que "la setmana vinent juga el Reial Madrid a Moscou" i també ho cobriran des dels estudis de Madrid. "És una decisió d'empresa que s'emmarca en un moment econòmic delicat", resumia. En principi, TVE ha d'emetre enguany els Jocs Olímpics des de Londres. Però ni això és segur, segons admeten des de la Corporació.

stats