HI VENS O HI VAS?

Can Balaguer, un oasi de cafè, llibres i una figuera

Gràcies al bon quefer d’Amadip Esment, aquest nou bar, amb una petita oferta gastronòmica, esdevé un espai de tranquil·litat al rovell de l’ou de Palma

La cruïlla del Born amb al carrer de Jaume III de Palma és dels punts més calents de la ciutat. Ho és a l’hivern i encara ho és més ara, en aquestes setmanes en les quals Mallorca sencera arriba al seu pic d’ocupació. La coneguda com la plaça de les tortugues suma residents, turistes, trànsit, les grans terrasses dels cafès i també una intensa activitat comercial. Així i tot, ens hi podem abstreure.

Situats a la cantonada del carrer d’en Brondo amb la plaça, on hi ha el sempre recomanable, però ocupadíssim Bar Bosch, si miram cap al carrer de la Unió, a l’ombra dels grans arbres, contemplam l’ample portal rodó de Can Balaguer, que ens convida a guaitar al que, a final del segle XVII, fou un dels patis amb els arcs més alts de Palma. És al pati, resguardat del trull del carrer per la noblesa de les parets de la casa, on tenim el primer espai del nou Cafè Can Balaguer, unes tauletes que esdevenen ideals per llegir el diari mentre berenes, per compartir una estona d’assossegada conversa, per prendre un aperitiu a recer, fer una amanida, tastar la crema del dia o fer un dinar lleuger. El gestiona la Fundació Amadip Esment, així que els que conegueu com ho fa al Pes de la Palla, entre d’altres indrets, ja sabeu de què parlam.

A mitjan escala, hi ha el cafè. Des del moment que hi entrareu, sabreu que no és un cafè qualsevol. A l’esquerra, una estança amb dues taules grans i unes butaques és la sala de lectura, diaris, catàlegs i un parell de llibres. Aquest espai, com la resta del bar, té la llum matisada i dolça que donen els patis interiors de les cases grans. Per cert, si de veres voleu oblidar-vos del món, ocupau una tauleta d’aquest pati interior i contemplau la poesia que té la figuera que, per la falta de lloc per estendre’s, s’enlaira bellíssima cercant la llum.

CARRER DE LA UNIÓ, 3 (PALMA)

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF