Cultura 15/07/2017

Calendari gastronòmic del mes de juliol

A causa de la calor, les hortalisses i els fruiters necessiten molta d’aigua, però heu de tenir la precaució de regar a sol post, mai al migdia o a les hores de calor

Bep Al·lès
4 min
Calendari gastronòmic del mes de juliol

GastrònomAntigament, els pagesos saludaven l’entrada d’aquest mes amb les següents paraules: “Pel juliol, les garbes a l’era i els bous al sol”. Açò volia dir que com que era temps de batre i de molta calor, cosa molt normal, la lluna no tenia influència sobre les feines del camp.

És el temps de la recollida del gra i la cosa que més comptava era el sol i la calor; en el ritme diari convé no treballar la terra durant les hores de sol més fort, entre les 12 i les 15 hores solars.

Els experts diuen que és el millor mes per sembrar bledes, maduixes, carxofes, coliflors, mongetes tendres, naps, pastanagues, endívies i tomàtigues tardanes. Podeu recollir apis, fesolets verds, ciurons, tomàtigues i pastanagues, a més dels cereals, els primers melons d’olor i les síndries més primerenques. Si teniu ceps, heu de tapar-los perquè el sol no els cremi, i els heu de ben ensofrar i sulfatar. A causa de la calor, les hortalisses i els fruiters necessiten molta d’aigua, però heu de tenir la precaució de regar a sol post, mai al migdia o a les hores de calor. No heu de malmetre l’aigua, que és un bé escàs.

Sant Cristòfol

Dia 10 de juliol se celebrava la festa de Sant Cristòfol, que era en si una festa gastronòmica pel fet que es reunien famílies i amics a la vorera de la mar per fer un sopar a la fresca, tot aprofitant que els dies eren encara ben llargs, i les calors de l’estiu.

Era el dia de menjar albergínies o carabassonets plens, coques dolces i salades, i les fruites del mes, a més de les greixeres de patata i ametlles o de brossat.

S’ha de dir que les albergínies a Menorca són principalment farcides de la mateixa polpa integrada en un sofregit poc greixós, al qual a vegades també s’incorpora patata bullida per fer-lo més espès. També hi ha la versió amb carn picada de porc i vedell.

A la part de llevant, en canvi, el dia de Sant Cristòfol es mengen caragolins trempats.

Festes de poble

Pel que fa a les diferents festes de poble que se celebren al llarg de totes les poblacions de l’illa, la gastronomia és molt similar a la de les festes de Sant Joan de Ciutadella. Es compartiran plats com les pilotes amb tomatigat, el conill amb pebres i tomatigat, el conill amb cebes... A més, hi seran presents la coca bamba amb xocolata i els productes de rebosteria esmentats, a més dels dolços particulars de cada poble i les dolces amb anís.

També, com ha passat a Ciutadella, a poc a poc s’hi han incorporat plats de marisc, arrossos i calderes, a més del costum de sortir a dinar a fora.

Aquest mes de juliol, els cavalls seran els protagonistes a les festes de Sant Martí, es Mercadal, dies 15 i 16; festes de Sant Antoni a Fornells, dies 22 i 23; festes de Sant Jaume, es Castell, dies 24 i 25, i festes de Sant Cristòfol de les Corregudes, es Migjorn Gran, dies 29 i 30.

Sant Martí

Aquest cap de setmana, els dies 15 i 16 de juliol, són les festes de Sant Martí, patró del Mercadal, on els cavalls i els caixers seran els protagonistes.

Quant a la gastronomia, el plat més típic d’aquest dia era el conill amb pebres vermells i tomatigat, que no solia mancar a cap de les cases. Fins i tot, ens explicava fa uns dies el gran cuiner i mestre de la gastronomia menorquina, Miquel Mariano, que fins fa un any dirigia els fogons de Ca n’Aguedet, el batlle del Mercadal n’aixecava la veda perquè es poguessin anar a caçar conills, amb els quals es cuinaria aquest plat de festa, que reunia els mercadalencs entorn de la taula, perquè “no és com ara -explicava en Miquel- que cadascú va un poc pel seu vent, sinó que antany, el diumenge de Sant Martí era dia de dinar familiar, de seure tots a taula, i compartir el plat de conill esmentat, a més de les fruites de l’estivada (síndries i melons), i com no podia ser d’una altra manera, les llaminadures més típiques del Mercadal, els amargos, els carquinyols i la tortada d’ametlles, que mai manca a les grans celebracions menorquines, i si n’hi havia, gelat fet a casa.

Recepta: Conill amb pebres

Primer de tot, farem un sofregit amb les cebes i la fulla de llorer, el pebre verd, els alls i les tomàtigues. Ha de quedar com si fos un tomatigat. A aquesta salsa hi afegim una culleradeta de sucre per matar l’amargor de les tomàtigues. Hi afegim els trossos de conill i els salpebrem. A part, haurem posat al forn els vuit pebres vermells amb un bon raig d’oli damunt, i un cop torrats els pelam, eliminam burcanys i les llavors. Els tallam a tires, que afegirem al tià amb el tomatigat i el conill. És un plat que si es deixa reposar un parell d’horetes és més bo que menjat tot d’una. Tant es pot menjar natural o tornat a escalfar. Per acompanyar-lo tindrem al mig de la taula un bon plat de patates fregides amb alls i fulles de llorer.

Ingredients

2 conills

4 cebes grosses

1 pebre verd

2 kg de tomàtigues madures

4 grans d’all

Julivert

8 pebres vermells torrats i pelats

Sucre

2 fulles de llorer

Pebre bo i sal

stats