Cultura 15/02/2012

EL PODER DE CREURE EN UN LLIBRE

2 min
EL PODER DE CREURE EN UN LLIBRE

Després de passar per editorials com Paidós i Edicions 62, Carina Brandt (Göteborg, 1972) va entrar a treballar a l'agència literària Pontas fa tres anys. "Em va venir a buscar Anna Soler-Pont, la directora, perquè volien començar a representar autors escandinaus", explica. Brandt es va posar a buscar autors, conscient que en aquell moment -i encara ara- el gènere suec més exportable era el negre. "A finals del 2009 el meu pare va viatjar a Tailàndia. A l'aeroport d'Estocolm es va comprar l'edició sueca de la novel·la de Jonasson. Li va encantar i me'l va recomanar tant que no només me'l vaig llegir de seguida, sinó que vaig córrer a posar-me en contacte amb l'autor".

Representar un autor suec des de Barcelona no era cosa fàcil. La distància i el desconeixement de Jonasson -de qui encara no havien sortit crítiques i les vendes del qual encara no s'havien disparat- era un repte que Brandt va assumir perquè l'autor li va fer confiança. Els resultats han estat aclaparadors: en menys de dos anys l'agència Pontas ha venut el llibre a una trentena de països. "De les 33 traduccions contractades n'han sortit, aproximadament, un terç. A fora de Suècia, les vendes de l'any passat superen els dos milions d'exemplars". Al país de Jonasson la xifra tampoc és anecdòtica: el milió d'exemplars venuts avalen el fenomen, que encara té l'afegitó de l'adaptació cinematogràfica, que s'estrenarà a finals d'aquest 2012.

"Hi ha hagut vint productores interessades a fer la pel·lícula. Fins i tot va arribar als Coen!", recorda Brandt. Finalment, L'avi de 100 anys... serà dirigida per Felix Herngren. El paper principal serà per a Robert Gustafsson, actor còmic conegut com l'home més divertit de Suècia.

stats