Publicitat
Publicitat

Història

El CCCB explica com la Mancomunitat va dignificar la sanitat pública

L'exposició detalla les polítiques que va dur a terme la institució presidida per Prat de la Riba per millorar l'atenció als més marginats

El 6 d'abril del 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya. Amb pocs recursos i pràcticament sense competències va intentar modernitzar el país. Amb sis exposicions, repartides per tot el territori, des d'avui i fins l'estiu es detallarà la història, el pensament i l'obra de la Mancomunitat. Avui, el CCCB ha inaugurat la primera de les sis exposicions sota el títol 'L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys. De la beneficència al servei públic de salut'. L'exposició detalla les polítiques de sanitat pública, que es van inspirar en els països industrialitzats d'Europa. Es va produir la transició de la higiene decimonònica a la moderna salut pública i de la beneficència a la previsió social. La Mancomunitat va considerar que la sanitat no era un problema individual sinó una qüestió de civisme i urbanitat, i va empendre una lluita contra el paludisme, la tuberculosi i la febre tifoide.

Les exposicions estan impulsades per les quatre diputacions catalanes, amb la voluntat d'analitzar la història, els artífexs, el pensament i el llegat de la Mancomunitat. 'La iniciativa expositiva s'ha plantejat en xarxa' explica el director del CCCB, Marçal Cintes. A Barcelona també s'organitzen dues exposicions més. Una, que s'inaugura dimecres, serà a l'Escola Industrial i estarà centrada en les modernes estructures per a l'educació que va impulsar la Mancomunitat. La segona tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) de l'11 d'abril al 4 de juny, i se centrarà en l'impuls del coneixement científic.

D'altra banda, l'Institut d'Estudis Ilerdencs acull entre el 10 d'abril i l'1 de juny la mostra dedicada a la tasca relacionada amb la millora de les comunicacions . El Palau de la Diputació de Tarragona serà l'espai per a l'exposició centrada en la Xarxa de Biblioteques Populars a partir del maig, i finalment, la Casa de Cultura de Girona organitzarà del 17 de juny al 27 de juliol la mostra dedicada a la 'Normalització lingüística', que recull l'esforç de la institució per normativitzar la llengua catalana.

Atipa't de cultura