El braç incorrupte del Sant Sebastià popular desafia la borrasca Glòria

L'Encontre omple la plaça Llorenç Bisbal, on una trentena de confraries han lligat el seu mocador a la rèplica de la relíquia, que es guarda a la Catedral de Mallorca

La borrasca Glòria, que ha deixat les Balears en alerta vermella i taronja, no ha doblegat el braç incorrupte del Sant Sebastià popular. Si l'any passat l'escultura es va deixar a peu de carrer, enguany  la  rèplica de la relíquia que guarda la Catedral de Mallorca s'ha col·locat damunt un escenari, davant la previsió de gran  assistència  a l'acte, que suma èxit any rere any.

‘Boom’ de confraries en el Sant Sebastià popular

Eren les 17.30 h quan la plaça Llorenç Bisbal s'ha començat a omplir de persones amb mocadors de colors,  cadascun  amb la simbologia pròpia de la seva confraria. Ambient festiu i música  ballable, fàcilment reconeixible pels assistents, per celebrar el ritual del Sant Sebastià popular: l'Encontre, declarat recentment Festa d'Interès Municipal per l'Ajuntament de Palma.


Ni el fred, ni la pluja, ni el vent han pogut aturar la gran festa de les confraries, que han anat confluint a la plaça  fins a  omplir-la de gom a gom. Això sí, la majoria davall de paraigües o vestint impermeables i caputxes.  A poc a poc , a partir de les 18 h, cada grup ha anat pujant a l'escenari i fermant el mocador al braç incorrupte, aquell que va lluitar contra la pesta i va guanyar. Aquell que en l'actualitat també lluita contra les pestes d'avui, i ho fa amb la força del poble palmesà, en col·lectiu.

Abans de l'Encontre, cada confraria ha fet els seus dinars de germanor i rituals propis a cada barri. Com ja és habitual, el que més persones ha aglutinat -un centenar- ha estat el de la Confraria de Sant Sebastià al seu tradicional  txupinasso al bar Can Vinagre del carrer dels Oms. Aquest grup va ser el primer a crear-se i l'impulsor de la festa.

El Drac de na Coca dona el sus a la Revetlla institucional

Tot i que també ha estat penjant d'un fil pel temporal, pocs minuts després de les 20 h ha tingut lloc a la plaça Major l'encesa del fogueró pel Drac de na Coca, que ha donat el sus a la revetla institucional. Ho ha fet acompanyat dels dimonis i la batucada Saravá, sota la il·luminació nadalenca que encara es manté a la plaça.

A la mateixa plaça, si el temps no empitjora, hi haurà diverses actuacions de música folk i tradicional. El plat fort de la nit és El Petit de Cal Eril (23 h). Abans, hi ha l'actuació dels Balladors de Lluc (20.30 h) i Al-Mayurqa (21.45 h); i tanca la nit L'Últim Indi (00.45 h). Pel que fa a les altres places, de moment només s'han cancel·lat els concerts de la plaça d'Espanya, però la situació pot canviar amb l'evolució meteorològica.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF