COUNTRY ALTERNATIU
Cultura 29/10/2011

Bonnie 'Prince' Billy meravella el públic barceloní

Borja Duñó
2 min
Bonnie 'Prince' Billy meravella el públic barceloní

Will Oldham fa apagar la taula de so i canta a cappella, un truc que ja és recurrent entre els artistes autèntics, els que no necessiten artificis. Però el de Louisville va un pas més enllà i salta de l'escenari. Enfila el passadís, camina entre el públic i continua cantant en perfecta harmonia amb Angel Olsen, que el segueix a unes passes de distància. És un moment sublim. Durant més de dues hores, Oldham ha modelat el temps a voluntat i ha transformat el teatre del Casino l'Aliança del Poble Nou en un espai màgic, atemporal.

Oldham, que porta un bigoti prodigiós, fa una cosa que no estem acostumats a veure: que el públic se senti important i es fregui els ulls sabent-se dins d'una vivència excepcional, una experiència que ultrapassa les qüestions de gènere. Amb l'americana, l'indie, el neofolk, els ecos de bluegrass, tot allò de què es parla sempre, el que tan bé ha interioritzat Will Oldham a través de les seves múltiples reencarnacions -Palace, Palace Music, Palace Songs, The Palace Brothers, Bonnie 'Prince' Billy, etcètera- no n'hi ha prou per descriure'l com a artista. No li escau, tampoc, la fama de cantautor torturat. Bonnie Prince es projecta cap enfora, gesticula, dialoga amb el públic i, malgrat la barrera idiomàtica, aconsegueix que pugui copsar, si més no, el significat d'algunes paraules al vol.

La banda és magnífica i quan canten tots alhora recorden The Band. Tan aviat cavalquen a ritme de country rock com xiuxiuegen a cau d'orella. Estan tan centrats en la música que Oldham no pot evitar ballar-la dins el seu vestit de senyor gran. Cantant fabulós, guitarrista intermitent, prestidigitador, il·lusionista... seria capaç de vendre-us loció capil·lar enmig del desert. O predicar-vos la Bíblia.

Però no, el que ven Oldham no és fum, sinó les magnífiques cançons de Wolfroy goes to town (2011) -Quail and dumplings alentida, New Tibet delicada- i altres moments meravellosos, com les més conegudes Master and everyone i I see a darkness, que va arribar a interpretar Johnny Cash.

stats