V PREMIS DE L'ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ
Cultura 08/01/2013

'Blancanieves' i 'El bosc', les favorites dels Gaudí

Comença la cursa dels Gaudí. Blancanieves i El bosc se situen en la primera línia de la graella dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català, seguides de prop per Els nens salvatges i Fènix 11-23.

Xavi Serra
3 min

BARCELONAEn el ja tradicional marc de la Pedrera, Santi Millán i Leticia Dolera van desvelar ahir els noms dels candidats per repartir-se els premis de la cinquena edició dels Gaudí. "Serà la posada de llarg de l'Acadèmia del Cinema Català", va proclamar el seu president, Joel Joan, cofoi d'anunciar que la cerimònia passarà de celebrar-se en dilluns a diumenge, concretament el 3 de febrer, en horari de prime time i en rigorós directe. "Com fan la resta d'acadèmies del món", va rematar.

No era l'únic motiu de satisfacció per a Joan: Fènix 11-23 , el film que ha dirigit juntament amb Sergi Lara per denunciar el setge policial i jurídic a l'adolescent Èric Bertran, aconseguia set nominacions, entre les quals la de millor pel·lícula en llengua catalana i la de millor direcció. És la primera que rep el president de l'Acadèmia des que va fundar la institució. La pròxima cerimònia, l'última que presidirà -ha anunciat que no es presentarà a les futures eleccions de l'organisme-, podria ser la del seu comiat triomfal.

Però Joan se les haurà de veure amb rivals d'entitat, un dels quals el gran favorit de la nit, Blancanieves , del bilbaí Pablo Berger: aquesta adaptació muda, en blanc i negre i en versió gòtica i cañí del conte dels Grimm acumula dotze nominacions, més que cap altre film. Sobta la inclusió de Blancanieves en la categoria de pel·lícula en llengua catalana, sent muda, però s'explica perquè el film s'ha exhibit comercialment en doble versió: amb títols en castellà i també en català. En aquesta última versió es va projectar, per exemple, al Liceu, amb acompanyament musical en directe.

La bona ratxa del cinema fantàstic

L'altre gran favorit dels Gaudí serà El bosc . Amb 11 nominacions, el film d'Óscar Aibar amb guió d'Albert Sánchez Piñol a partir d'un dels seus contes continua la bona ratxa del cinema fantàstic català, que l'any passat dominava la gala amb els premis per a Eva i Mientras duermes . Ambientat en un poblet del Matarranya durant la Guerra Civil, a El bosc el gènere fantàstic conviu amb el drama històric oferint una visió del conflicte no marcada per les ideologies.

No és l'única cinta fantàstica reconeguda pels acadèmics: [REC] 3 Génesis , la continuació de la saga de terror creada per Jaume Balagueró i Paco Plaza, dirigida ara en solitari pel segon, aconsegueix fins a sis nominacions. I Red lights, el thriller sobrenatural de Rodrigo Cortés (Buried ), s'emporta dues candidatures, una de les quals la de millor pel·lícula en llengua no catalana.

Un cineasta que sovint s'associa al fantàstic, Juan Antonio Bayona, també ha arreplegat sis nominacions amb el fenomen de taquilla Lo imposible . De producció madrilenya, el film no podia optar a la categoria de pel·lícula en llengua catalana. Però els Gaudí han celebrat el talent català del seu equip nominant el muntatge de Bernat Vilaplana i Elena Ruiz, la fotografia d'Óscar Faura i la direcció del mateix Bayona. Decisió assenyada: si els Gaudí volen representar la indústria catalana, han de premiar els seus millors tècnics allà on treballin.

Absències i joves promeses

Els Gaudí van arrencar el 2008 premiant El cant dels ocells , d'Albert Serra. En aquesta edició, la tradició més innovadora del cinema català està absent en les nominacions: ni Animals , prometedor debut de Marçal Forés, ni Amanecidos , l'experiment de Yonay Boix i Pol Aregall produït per Lluís Miñarro, apareixen en les llistes dels acadèmics.

Per albirar el futur del cinema català, cal fixar-se sobretot en les categories interpretatives: els joves Nil Cardoner, per Fènix 11-23 , i Àlex Monner, per Els nens salvatges , són candidats a millor actor protagonista, i Marina Comas, també per Els nens salvatges , com a millor protagonista. Amb vuit nominacions, l'aproximació als conflictes de l'adolescència dirigida per Patricia Ferreira podria ser la sorpresa de la gala dels Gaudí. Com també seria una sorpresa que Eduard Fernández no s'emportés el premi a millor actor secundari per Una pistola en cada mano , una de les sis nominacions de la pel·lícula de Cesc Gay. En l'apartat de protagonista femenina la lluita pot ser aferrissada entre Ángela Molina i Maribel Verdú, totes dues per Blancanieves . I en el d'actriu secundària, destaca també la doble nominació d'Aina Clotet i Clara Segura per Els nens salvatges .

Superades les antigues polèmiques per la compra de vots, el fenomen de Pa negre i les crítiques de Ferran Mascarell a la gala del 2012, els Gaudí encaren la pròxima cerimònia -la primera que tindrà lloc al Barcelona Teatre Musical, presentada per Andreu Buenafuente- amb la tranquil·litat d'haver consolidat el projecte i la complicitat total del món del cinema català.

stats