Publicitat
Publicitat

La Biblioteca de Catalunya revisa els documents de Ràfols Casamada no venuts als Encants

La Generalitat no va poder aturar la venda d'un lot de llibres dissabte però sí la d'una desena de caixes amb més llibres, cartes, fotografies i documents

Tres funcionàries de la Biblioteca de Catalunya han començat a revisar aquest dilluns la documentació del pintor català Albert Ràfols Casamada que estava pendent de posar-se a la venda als Encants de Barcelona i que es va immobilitzar en detectar-se que els llibres i l'arxiu de l'artista havia aparegut en aquest mercat de segona mà.

Segons ha assenyalat a Efe una de les bibliotecàries, s'estan revisant llibres, fotografies, quaderns amb apunts, cartes i altres objectes per intentar fer una radiografia del contingut de les deu caixes de cartró que componen un dels dos lots que van comprar dies enrere en una subhasta Mohammad Essafi i Jamal Graia, per vendre'ls al mercat barcelonès.

La setmana passada va aparèixer en una parada dels Encants gran part de la biblioteca i l'arxiu del pintor i poeta Albert Ràfols Casamada i de la seva vídua, Maria Girona, morta el 2015, que van ser comprats dissabte per un col·leccionista privat, Enric Palmitjavila, bibliòfil i habitual comprador d'aquest mercat, en adonar-se de quina era la seva procedència.

La venda dels objectes del pintor ja s'havia comentat per les xarxes socials, i va ser així com va arribar a coneixement del departament de Cultura de la Generalitat que el fons documental d'aquest artista català d'avantguarda de la segona meitat del segle XX s'estava venent en aquest mercat.

Essafi i Graia, que van adquirir el fons documental a les hereves del pintor, estan donant totes les facilitats perquè la Generalitat revisi les caixes en el seu magatzem del carrer Enamorats i han declarat a Efe: "Nosaltres ens dediquem a comprar i a vendre i hauran de fer una oferta i pagar per tot el que els pugui interessar, perquè tot està a la venda".

El que la Generalitat no vulgui adquirir ho volen vendre en el seu conjunt al mateix comprador, i ja estan oberts a rebre ofertes, perquè, insisteixen, es dediquen a comprar i vendre.

La Generalitat té dret de tempteig en les subhastes quan apareix alguna cosa que pugui ser d'interès, però en aquest cas no va arribar a temps i el llegat pertany a uns comerciants que van comprar, a més, el cavallet i la caixa de pintures de Ràfols Casamada, mobles, quadres, maletes, roba de casa i objectes diversos sortits de l'habitatge del pintor.

Jamal Graia ha relatat que Arcadio, una persona que es dedica a desocupar pisos, va comprar el contingut de l'habitatge i el va repartir en tres lots que van ser subhastats entre els "minoristes" del mercat.

Segons ha explicat Graia, fa dos divendres van posar a la venda el primer lot, pel qual van pagar 3.060 euros, però amb prou feines es va vendre entre el públic, malgrat que ja anunciaven que eren objectes del pintor.

Ha afegit que, malgrat això, divendres passat van aconseguir en la subhasta del matí un segon lot del mateix pis per 2.440 euros, que va ser el que l'endemà va passar a mans del col·leccionista privat.

També ha explicat que alguna persona que va dir ser amiga o coneguda de la parella morta feia ofertes d'un o dos euros per llibres pels quals demanaven 10, 20 o 30 euros.

Els llibres que ens fan grans