POLÈMICA A L'ARTS SANTA MÒNICA
Cultura 11/12/2013

Bibiana Ballbè defensa la solvència del seu projecte

L'acte cultural que havia d'obrir la nova etapa de l'Arts Santa Mònica «no era ni una festa ni una 'rave'»

Laura Serra
3 min
UNA NOVA ETAPA 01. El 18 de novembre Ferran Mascarell, J. Sellas i C. Oliver van presentar la nova etapa. 02. Bibiana Ballbè.

Barcelona.Ni una festa, ni una inauguració, ni tampoc una rave . L'acte que s'havia de celebrar el 17 de gener a l'Arts Santa Mònica havia de servir per "identificar, donar visibilitat i amplificar el talent creatiu del país i reflexionar sobre com enfortir-lo i internacionacionalitzar-lo". Així el defineix la seva organitzadora, la periodista Bibiana Ballbè, després de la polèmica mediàtica que ha aixecat l'esdeveniment, que tot just estava en fase de preproducció. Ballbè no pretenia fer un festival frívol o banal, sinó "un esdeveniment de llarga durada que avança a través d'una successió de taules rodones, debats, conferències, xerrades, videoconferències, entrevistes i cara a cara".

L'acte va ser ideat dins del consell assessor del centre i, per tant, era assumit pel seu equip directiu, segons afirma la conselleria de Cultura. L'execució es va encarregar a Bibiana Ballbè, que paral·lelament estava treballant en un programa de televisió que s'emetrà setmanalment pel Canal 33 a partir del gener des de l'Arts Santa Mònica. La presentadora treballava en aquest projecte des de fa més de sis mesos, rastrejant els noms propis de totes les àrees dels sectors culturals.

Un mapa 10x10x10

L'acte vol ser només l'escenificació d'un projecte més ampli que té per objectiu dibuixar el mapa creatiu de Catalunya, una espècie d'arbre genealògic dels creadors on es visualitzaran els personatges que han marcat la cultura catalana en "l'ahir, l'avui i l'ara". Aquest arbre, amb el títol provisional de 10x10x10 , es farà créixer en tres etapes. A la base s'hi planten les deu coordenades que engloben els diferents àmbits de la cultura, que van de la fotografia al disseny, del cinema a les arts visuals, etcètera. Les branques de l'arbre són 100 creadors -10 per cada àrea-, tots noms propis consolidats de cada sector. I, finalment, les fulles seran els referents creatius de cadascun d'aquests 100 artistes, als quals s'havia demanat que donessin 10 noms propis, nacionals o internacionals, preferentment contemporanis i de qualsevol de les disciplines incloses.

Aquesta teranyina de la creativitat s'obrirà a tota la societat a través de la web de l'Arts Santa Mònica. Serà un arxiu contrastat amb el mateix artista que tant podria servir al públic general com als creadors, perquè es coneguin entre ells, i fins i tot a la indústria quan necessiti anar a caçar talent. Es tracta d'un "mapa en permanent construcció, que creix dia a dia i es va ampliant".

Segons la conselleria de Cultura, la nova direcció del Santa Mònica dóna resposta a una demanda del sector, que "criticava que no hi hagués res que els articulés a tots". A més, també es vol que pugui optar al programa Europa Creativa (del 2014 al 2020 la UE destinarà 1.800 milions d'euros a programes creatius).

No pensa dimitir

Per això a l'acte del gener, concebut com la visualització d'aquest entramat, s'hi havia convidat un nombre molt elevat de persones, més de dos centenars. Les xifres ara queden pendents de confirmar, però no el projecte, que tira endavant, igual com la seva organitzadora. "Tinc una fe cega en el projecte, i el subscric de dalt a baix. Executar-lo amb èxit és la millor manera d'acabar aquest debat -assegura Ballbè-. El mapa i l'acte són una manera incontestable de fer evident el talent creatiu que tenim al país, donar-li visibilitat i teixir xarxa".

Malgrat la pressió mediàtica i el malestar intern que hi ha en un centre que la conselleria va fer canviar de rumb el juny passat -es va acomiadar l'anterior director, Vicenç Altaió, tot i que continua la resta de l'equip, ara capitanejat per Conxita Oliver, sota la direcció general de Creació i Empreses Culturals, que ocupa Jordi Sellas-, Bibiana Ballbè diu que no dimitirà: "Tirar endavant és l'opció més difícil, però l'única que considero".

La conselleria ajorna l'esdeveniment

La conselleria de Cultura ha ajornat l'acte que s'havia de celebrar el 17 de gener. "Era i és una bona idea -deien ahir fonts del departament-. És més, el sector ho necessita. Però es farà quan estigui madur". La polèmica ha obligat a aturar un procés que ja anava contra rellotge. És probable que sigui durant el primer trimestre del 2014. La conselleria ho imputa a "un error en el procés de comunicació" i considera desproporcionades les crítiques que ha rebut la presentadora. La guspira que va fer saltar la polèmica va ser una invitació que havia fet arribar un col·laborador del projecte a alguns artistes i que es va fer pública a través d'un article a La Vanguardia , on algunes veus crítiques del sector de les arts visuals consideraven que l'acte era "un gest sense contingut". Ahir va ser el subdirector del centre, Manel Guerrero, el que va demanar que Mascarell aclarís el paper de Ballbè, segons publicava El País . La conselleria no es va voler pronunciar sobre aquesta declaració i va demanar els "100 dies de rigor per a l'equip directiu del centre".

stats