NOMENAMENT

Bernat Sureda entra a l’Institut d’Estudis Catalans

El catedràtic d’Història de l’Educació de la UIB ingressa a la Secció de Filosofia i Ciències Socials

Confessa que “és un reconeixement no esperat, tot i saber que m’havien proposat. Per mi, és un gran honor”. Bernat Sureda Garcia (Palma, 1953), catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears, és des d’ahir nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), on ha ingressat a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, després de la votació al ple de la institució, en el qual també s’aprovà la incorporació del professor català Xavier Besalú Costa.

Encara que Bernat Sureda ara passa a ser membre titular d’una de les cinc seccions que, amb un nombre màxim de 30 components per secció, componen la institució considerada com el gran referent científic de l’àmbit lingüístic català, el catedràtic mallorquí manté de fa dècades una intensa relació amb l’IEC. De fet, des de fa deu anys dirigeix la prestigiosa revista Educació i Història, que editen conjuntament la UIB i l’IEC.

Doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, Sureda és un dels grans experts en història de l’educació i, en aquest sentit, ha publicat nombrosos articles i ha engegat investigacions sobre la renovació pedagògica i la qualitat educativa a les Illes Balears. No debades, el catedràtic és al capdavant del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació de la UIB, universitat de la qual ha estat vicerector. Així mateix, ha presidit el Consell Escolar de les Illes Balears. Bernat Sureda forma part, des que es va fundar, de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i és membre del consell editor de la revista History of Education & Children’s Literature (HECL).

Entre els nombrosos llibres i articles que ha publicat, destaquen La investigación en historia de la educación y otros espacios de socialización y formación de los jóvenes en el siglo XX (2004), The photography and propaganda of the Maria Montessori method in Spain (1911-1931) (2012) i Higienisme, educació i protecció de la infància en la figura del paborde Jaume (2004), aquest juntament amb Francesca Comas.

Respecte del seu ingrés com a nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Bernat Sureda considera “un al·licient compartir aquesta responsabilitat amb un parell llarg d’illencs”. Entre la quinzena de membres balears de l’IEB es troben Damià Pons, Joan Veny, Nicolau Dols, Isidor Marí, Joan Mas i Vives, Joana Maria Seguí, Aina Moll, Pere Quetglas, Antoni Colom i Joan Miralles.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF