INNOVACIÓ

Berlín a Manacor: cultura que es gesta a la perifèria

La creació alternativa es reactiva i comença a fer xarxa en espais reinventats. El taller d’artistes de Julve, Pascual i Boronat en va oferir una mostra concentrada el dia d’eleccions

La casa estudi de l’actor Joan Miquel Artigues, situat a l’extrem de la barriada del Cós de Manacor, acollí dissabte passat una trobada entre alguns dels protagonistes de la recuperació del folklore mallorquí: Miquela Lladó, l’agrupació Sa Torre i la glosadora Maribel Servera participaren en aquesta reunió mantinguda entorn de la gestació del que serà Folk Souvenir, el nou disc de Joana Gomila, produït pel músic Jaume Manresa, i que va fer tres dies d’stage en aquest edifici que dóna a la ronda (coneguda com el passeig del Colesterol) manacorina.

Folk, pintura i cine

Folk Souvenir és un projecte que neix de l’excavació per trobar l’arrel, enterrada en un foravila amagat, tímid, darrere dels grans hotels de la costa. Més o menys amb aquestes paraules Gomila va definir l’origen d’aquest disc l’endemà, en l’actuació que ella i els tres músics que l’acompanyen oferiren al taller d’artistes que s’obria aquell dia.

El taller està situat també a la perifèria, al mateix barri, a la zona que rep el nom de ‘la pista vella’, perquè antigament hi havia l’hipòdrom de la capital de Llevant. En una antiga fusteria, ara hi tenen el lloc de treball els artistes Catalina Julve, Toni Pascual i Domènec Boronat. De taller de fuster a fàbrica d’art, el diumenge d’eleccions, 20 de desembre, l’espai acollí una mostra del que molts dels presents interpretaren com un cert ressorgiment de la cultura, de la contracultura amb seu a Manacor (però no tan sols) i tanmateix universal, que s’articula al marge de la voluntat institucional.

La jornadava incloure activitats i mostres de creació: projeccions de cinema per a infants, música amb vinils, un recital poètic del sineuer Rafel Amorós, l’estrena del curtmetratge de Domènec Boronat Les fulles del temps i una performança de moviment de la ballarina Dana Fuster. La presentació de Folk Souvenir, a la mateixa hora que tancaven els col·legis electorals, va esdevenir el punt culminant de la jornada, amb una actuació que fins i tot va comptar amb la participació final de Madò Margalida i Toni Mel, que havien assistit a l’espectacle des de la banda del públic.

Pocs metres més enllà del taller, un altre espai s’ha reinventat. Es tracta de la sala de teatre La Fornal, la primera sala alternativa de la ciutat. L’11 d’octubre va obrir les portes gestionada per Catalina Servera i l’actor, director i productor de teatre Joan Gomila, alma mater de la companyia que du el mateix nom. Hi caben 50 espectadors i fa també de punt de trobada entre companyies que hi actuen i assagen. Ho resumeix el seu impulsor: “Al cap i a la fi, som dins una cotxeria”.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF