Publicitat
Publicitat

Joan Benesiu, Jordi Cussà i Daniel Palomeras, finalistes del Premi Crexells de l'Ateneu

El premiat serà proclamat el 22 de juny a la Revetlla Literària de l'Ateneu Barcelonès

Les novel·les 'Gegants de gel', de Joan Benesiu; 'Formentera lady', de Jordi Cussà, i 'Hollister 5320', de Daniel Palomeras, han estat proclamades finalistes al XLV Premi Crexells, que atorga l'Ateneu Barcelonès i premia les millors novel·les publicades en català durant el 2015. Així ho ha considerat el jurat format per Mita Casacuberta, David Castillo, Rosa Delor, Anton M. Espadaler, Jordi Llovet i la vicepresidenta de l'Ateneu Barcelonès, Patrícia Gabancho. Els lectors dels clubs de lectura convocats pel Servei de Biblioteques del departament de Cultura i Biblioteques de Barcelona, juntament amb els socis de l’Ateneu, decidiran l’obra guanyadora a través del seu vot. El premiat serà proclamat el proper 22 de juny a la Revetlla Literària de l'Ateneu Barcelonès.

A 'Gegants del gel', Benesiu relata la història d'un viatger que explica les peripècies de diferents personatges arribats d'arreu del món que coincideixen al voltant d'una taula d'un petit bar de la ciutat argentina d'Ushuaia. A 'Formentera lady', una tropa de cavalls salvatges es reuneix un cap de setmana a cal Pardal, una casa rural que s'ha arreglat Daniel Alfals, el protagonista sobre el qual giraran un seguit d'històries i secrets narrats amb autenticitat i coratge. A 'Hollister 5320', Palomeras desgrana la història d'un home amb un passat familiar afectat per la Guerra Civil i una vida trasbalsada per la intolerància i l'autoritarisme.

L'any passat els premis Crexells, un dels més veterans de la llengua catalana, van estar envoltats de polèmica perquè van perdre la dotació econòmica "temporalment".  Entre l'any 2005 i el 2013, el Crexells oferia 6.000 euros a la novel·la que el jurat i els socis de l'Ateneu escollien. Les dues últimes edicions, la dotació ja havia estat reduïda: va passar de 6.000 a 4.000 euros.

L'any passat va guanyar el premi la novel·la 'La cinquena planta', de l'escriptor Manuel Baixauli (Sueca, 1963). El jurat del premi la va seleccionar juntament amb 'Mars del Carib', de Sergi Pons Codina, i 'La vida és estranya', de Valentí Puig, que finalment va declinar formar part dels tres finalistes.

Els llibres que ens fan grans