Cultura 21/09/2011

Baudelaire segons Roberto Calasso

Pere Antoni Pons
2 min

Amb La Folie Baudelaire , l'editor i escriptor Roberto Calasso ofereix una aproximació personalíssima -amb tot el que això comporta de singular, però també d'arbitrari- a la figura i a l'obra de Charles Baudelaire, al seu món i a la seva època. Barrejant gairebé tots els gèneres existents -des de l'assaig socioliterari fins a l'apunt biogràfic, l'evocació poètica, la crítica textual, la narració, l'anàlisi cultural, l'exploració històrica i la disquisició quasi filosòfica-, Calasso ha elaborat un llibre inclassificable, complex i imprevisible, que fascina, desconcerta, fatiga i ensenya al lector en funció de quins són els seus gustos i interessos.

Més proper a la literatura de creació que no a l'assaig pròpiament dit, La Folie Baudelaire no planteja una tesi que pretengui demostrar. Tampoc articula un discurs en el qual s'hi puguin trobar una sèrie d'idees-força que dialoguen entre elles, es rebaten i es complementen.

Construït a còpia d'associacions, o de soterrades correspondències que l'autor treu a la llum gràcies al seu poderós arsenal de lectures, aquest llibre funciona sobretot com un aiguabarreig en què, boirosament, es va revelant el París més turmentat i més genial de la segona meitat del segle XIX. La profusió de cites i referències és tan desbordant que, de vegades, és inevitable pensar que el més meritori del llibre són les incomptables lectures que cal haver fet per escriure'l.

Popurri d'idees i d'escenaris, de personatges i de situacions, d'amor i de mort, d'humor i de tragèdia, a les pàgines de La Folie Baudelaire hi conviuen, al costat de l'autor de Les flors del mal i dels seus conflictes amb la mare i de les seves misèries sentimentals i del seu geni com a poeta i crític d'art, la batalla estètica que va enfrontar els partidaris d'Ingres i els de Delacroix, les peripècies de Degas i de Manet, les vicissituds del prodigiós Rimbaud i les mesquineses de l'astut crític literari Sainte-Beuve, una breu investigació dels conceptes de modernitat i de decadència i un llarg i brillant etcètera.

Escrit en una prosa densa i sòlida, potser en ocasions un pèl narcisista, La Folie Baudelaire és un llibre tan irregular com suggeridor.

stats