LITERATURA
Cultura 06/05/2012

Barcelona Poesia 2012: versos, escena i veu

Barcelona Poesia 2012 presenta més de 40 actes en què participaran un centenar d'autors d'àmbit nacional i internacional. Del 8 al 17 de maig, la ciutat es convertirà en un immens laboratori de versos.

Jordi Nopca
4 min
A l'esquerra  i a baix, dos dels dibuixos que va fer l'artista ahir a la redacció de l'ARA per a aquest diari especial

BARCELONA."Enguany consolidem l'aposta de l'any passat: aquest Barcelona Poesia és un festival més transversal i reforçat", van defensar durant la roda de premsa de presentació del festival els directors, Eduard Escoffet i Martí Sales. En la programació d'enguany la presència d'arts escèniques i visuals s'ha incrementat -amb propostes com les de Jaap Blonk i Joan La Barbara-, la voluntat de l'organització ha estat mirar molt cap a Europa i, una vegada més, s'ha volgut insistir en "la vinculació amb l'entramat local", situant algunes de les activitats en centres com La Capella, el Macba, el CCCB, la Sala Moritz, el Museu Picasso i la Sala Moog, que s'afegeixen a espais habituals com el Palau de la Virreina, la biblioteca Jaume Fuster, l'Ateneu Barcelonès, la Fundació Joan Miró i el bar (H)original.

Nit de Poesia al Palau: Nou veus de gran força i solvència (amb videopoemes i música)

"És un dels actes més multitudinaris, la gran porta d'entrada al festival: per això segueix sent tan important per a nosaltres", deia Martí Sales. La 28a edició de la Nit de Poesia al Palau comptarà amb la participació de nou veus: Carles Rebassa, Brigitte Oleschinski, Caroline Bergvall, Mónica Valenciano, Uroayoán Noel, Andrés Sánchez Robayna, Mark Strand, Manuel Forcano i les paraules d'Hélène Cixous, que finalment no podrà ser a Barcelona la nit del dimarts 8 de maig. L'entrada simbòlica de 6 euros inclou el llibre amb els poemes que seran recitats. A més, Frederic Amat presentarà dos videopoemes, Agustí Fernández mostrarà les seves capacitats d'improvisació al piano i Cube.bz s'encarregarà de la il·luminació i de reconfigurar l'espai escènic.

Josefa Contijoch: Homenatge a una poeta, narradora, traductora i activista

Gràcies a poemaris com Ales intactes (1996), Les lentes il·lusions (2001) i Congesta (2007) i novel·les com La dona liquada (1990) i Els dies infinits (2001), Josefa Contijoch, nascuda a Manlleu el 1940, serà homenatjada el dimecres 9 de maig de 19 a 23 h al Museu d'Història de Catalunya. Després d'una taula rodona i la presentació d'una antologia poètica, hi haurà un recital col·lectiu amb la participació d'una vintena de poetes, entre els quals hi ha Montserrat Abelló, Enric Casasses, Carles Duarte, Josep Pedrals, Blanca Llum Vidal, Jordi Cornudella i Ester Xargay.

Dolors Miquel: Una 'Missa pagesa' d'altíssim voltatge

L'any 2006, Dolors Miquel va publicar Missa pagesa . Nozomi 700 Teatre ha convertit el llibre en una acció espectacle, interpretada per Maite Besora i Pau Bou i dirigida per Xavier Giménez Casas. El dijous 10 de maig se'n podrà veure gratuïtament l'estrena a La Seca Espai Brossa, on l'obra estarà en cartell fins al dia 20.

Blonk i La Barbara: Les possibilitats més radicals de la veu

Si l'any passat la Fundació Joan Miró va acollir el doble recital d'Arnaldo Antunes i Pamela Z, enguany es proposa un segon assalt de les opcions més extremes de la veu amb les actuacions de Joan La Barbara -que ha interpretat peces de John Cage i Morton Feldman- i Jaap Blonk, poeta, compositor i performer holandès de renom. Al final del recital del dijous 10 de maig (20.30 h), Blonk i La Barbara oferiran una improvisació conjunta.

'Centre d'operacions': El Palau de la Virreina, laboratori de tarda, escenari de nit

El divendres 11 de maig el Palau de la Virreina escalfarà motors per a la doble vetllada de poesia -Andreu Subirats (21 h) i Urayoán Noel i Saul Williams (22.30 h)- amb el taller de creació dels nous números de les revistes de poesia Cataclístic i La Más Bella (17 h - 19 h) i la presentació de la revista Caravansari .

Dues poetes romaneses: Carstean i Malancioiu, traduïdes per Parcerisas i Romera

Gràcies a la col·laboració amb l'Instituto Cultural Rumano de Madrid, el diumenge 13 de maig hi haurà una doble sessió de lírica del país a la placeta Ramon Amadeu (19 h). Els poemes de Svetlana Carstean i Ileana Malancioiu aniran acompanyats de les traduccions fetes per Francesc Parcerisas i Marc Romera.

Perejaume i Maillard: Dues maneres d'encarar-se amb la creació poètica

Encara amb el premi de la crítica catalana ben recent concedit al seu últim poemari, Pagèsiques (2011), Perejaume compartirà escenari amb Chantal Maillard, que l'any passat va publicar Bélgica , "itinerari d'una consciència que s'observa simultàniament en passat i present". Si Perejaume s'endinsa en la poesia a partir de la creació de paraules que tot sovint neixen de la natura, Maillard explora els vincles entre lírica, novel·la i dietaris.

Una tempesta: Albert Roig porta a La Pedrera 'Una música de cavalls negres'

L'any passat, Albert Roig va guanyar els Jocs Florals amb La tempesta . A partir del seu últim llibre, el poeta tortosí s'ha empescat l'espectacle Una música de cavalls negres , homenatge a Rilke i al Brasil en què col·laboren les actrius Sílvia Bel i Mònica van Campen i les cantants Maria del Mar Bonet, Eloi Prat i Ferran Savall. Serà representat a La Pedrera el dimarts 15 de maig a partir de les 19 h.

Parra, l'antihomenatjat: Els versos de l'últim premi Cervantes, al CCCB

La formació comicoteatral Dúo Floret, Carles Hac Mor, Txalo Tikiza i Martin Bakero tenen carta blanca per "fer i desfer a partir de l'obra de Nicanor Parra". L'antipoeta xilè ha guanyat l'últim premi Cervantes.

Roger Mas i Albert Pla: Una cloenda "per convèncer els més descreguts"

Barcelona Poesia dirà adéu fins l'any que ve amb un doble concert a la plaça del Rei el dijous 17 de maig. A les 20.30 h, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi interpretaran algunes de les peces del disc conjunt que acaben de publicar. Albert Pla, acompanyat del guitarrista Diego Cortés, mostrarà la part més essencial i estripada del seu repertori.

stats