ART
Misc 28/09/2017

El Barcelona Gallery Weekend busca la consolidació

23 galeries d’art de Barcelona i l’Hospitalet participen en la tercera edició de la iniciativa

i
Xavier Cervantes
2 min
Kugelmenschen (Frau und Mann), de Stephan Balkenhol, a la   Senda.

Barcelona“És un projecte de ciutat per generar nous públics per a les galeries”. Així descriu Àlex Nogueras, president d’Art Barcelona, el Barcelona Gallery Weekend (BGW), que celebra la tercera edició des d’avui fins diumenge. També es tracta de “reivindicar la importància que tenen aquests espais expositius a la ciutat”, afegeix Susanna Crochia, que s’estrena com a directora del BGW en substitució de Glòria Pou.

Fins a 23 galeries hi participen aquest any, dues de les quals són de l’Hospitalet de Llobregat (Ana Mas Projects i Nogueras Blanchard), i Crochia assegura que la intenció és incorporar-ne més de fora de Barcelona. Pel que fa al material expositiu, va de l’art contemporani més recent a les avantguardes històriques, de l’escultura a la fotografia, de la pintura a la instal·lació. Per exemple, la galeria Àngels Barcelona mostra el treball fotogràfic combatiu de Martha Rosler; la Senda, la primera exposició individual a Barcelona de l’escultor Stephan Balkenhol; la Tat Art Barcelona, pintures recents de Vicky Uslé, i la Balaguer, una instal·lació d’Albert Gusi sobre l’ús indiscriminat de les armes de foc en l’esfera pública.

El BGW, organitzat per l’Associació de Galeries Art Barcelona, s’escampa més enllà de les galeries. Si l’any passat van ocupar espais com les cavallerisses de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana a la Ciutadella, aquesta vegada presenten, també dins el programa Composicions, quatre intervencions “en llocs singulars de Barcelona”. Tan singulars que són sota terra. C omposicions: subsols està comissariat per Glòria Picazo i Alexandra Laudo, i inclou, per exemple, la videoinstal·lació Fjar del cineasta gallec Lois Patiño al passatge subterrani que hi ha sota la cascada monumental de la Ciutadella. “És molt interessant veure com s’ha generat el diàleg entre l’espai i l’obra”, assegura la directora del BGW. L’altra exposició paral·lela és D’esquena a la galeria. Sota sospita, que es podrà veure a l’antiga Escola Massana. En aquest cas, Joana Hurtado ha seleccionat objectes i obres de les col·leccions particulars de catorze galeristes participants en aquesta edició.

El propòsit del Barcelona Gallery Weekend continua sent doble perquè, com diu Corchia, s’adreça a “dos públics”: “la ciutadania d’aquí i de fora i el sector professional”. O potser seria millor parlar d’un triple propòsit, perquè al cap i a la fi es tracta de mostrar que Barcelona “té una veu pròpia en el món de l’art contemporani internacional”, tal com explica Óscar Abril Ascaso, director de Sectors Culturals i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona.

El pressupost d’aquest BGW que busca la consolidació és de 180.000 euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta 50.000, la Generalitat 40.000, el ministeri de Cultura 15.000 i el programa Acción Cultural Española 8.000.

stats