Es Baluard reflexiona sobre la memòria de les Sinsombrero, les artistes oblidades de la Generació del 27

Tània Balló hi presentarà les seves dues obres, en què recupera dones com Rosa Chacel, Ernestina de Champourcín, Maruja Mallo i María Zambrano

Tània Balló, directora i productora de cinema, aterra a Palma aquest dijous per presentar els seus dos llibres sobre les Sinsombrero, les artistes i pensadores oblidades de la Generació del 27. L'acte tindrà lloc a les 19 h a Es Baluard i forma part del cicle Punt de Llibre. A més, també s'hi projectarà la pel·lícula  Ocultas e impecables, guardonada amb el premi ProDoc al millor documental televisiu pel festival Docs de Barcelona. Les dues cites seran presentades per la documentalista Victòria Morell i Magda Rubí, professora de l'ESADIB i investigadora dels mitjans audiovisuals.

L'obra  Las Sinsombrero 1: La historia merece ser contada entera recupera la memòria i els avatars de diverses artistes i pensadores del 27. Dones que es varen treure el barret, aquesta cotilla intel·lectual que les relegava al paper d'esposes i mares, i varen participar sense complexos en la vida intel·lectual espanyola entre els anys vint i trenta. Entre elles destaquen Rosa Chacel, Ernestina de Champourcín, Margarita Gil Roësset, María Teresa León, Maruja Mallo, Concha Méndez, Ángeles Santos i María Zambrano.

D'altra banda,  Las Sinsombrero 2: Ocultas e impecables ens descobreix el llegat i els avatars d'aquelles Sinsombrero que per diverses raons varen haver d'acomodar-se al paper que els oferia el franquisme. Aquestes dones bel·ligerants, brillants cadascuna en la seva disciplina, es varen adaptar a les circumstàncies per aconseguir ser el que volien ser, fins i tot sota altres identitats o assumint una doble vida, una de cara a la societat repressiva i impecable i una altra lliure però oculta.

Amb el cicle Punt de Llibre, Es Baluard proposa, una vegada al mes, la presentació de publicacions amb els seus autors i autores per crear un espai de reflexió al voltant de l'art contemporani, la pràctica artística, els museus i un ampli ventall de temes transversals que afecten el sector cultural.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF