ART CONTEMPORANI
Cultura 17/10/2016

Es Baluard organitza un col·loqui sobre l'exposició 'Las ahijadas'

L'artista de l'obra, William James, parlarà aquest dimarts a les 19 hores sobre la vida de Natacha Rambova quan aquesta va ser a Mallorca durant la Guerra Civil

Ara Balears
2 min
Esquerra: 'Rampova' / Dreta: Fotograma de la pel·lícula 'Salomé' (Charles Bryant, 1922), vestuari de Natacha Rambova.

PalmaL’Observatori del museu Es Baluard presenta el projecte 'Las ahijadas', un treball en procés de l’investigador i artista William James que es vehicula en primera instància en forma d’instal·lació audiovisual basada en una àmplia recerca documental en la qual es confronten dues històries gairebé no enregistrades. Per aquest motiu, s’utilitzen la gravació en vídeo, els testimonis orals i d’arxius a partir dels llocs que serviren de referència i escenari pel trànsit de dos éssers excepcionals: Natacha Rambova i Natasha Rampova.

La primera, Natacha Rambova, va néixer el 1897 a Salt Lake City, Utah (EUA), i morí el 1966 a Pasadena, Califòrnia (EUA). En sabem que va ser ballarina de ballet, però on va destacar professionalment va ser com a dissenyadora de vestuari i decorats al Hollywood dels anys 20. Va estar casada amb Rudolph Valentino i, més tard, va ser testimoni observador de l’inici de la Guerra Civil a Mallorca, on visqué entre els anys 1931 i 1936.

Natasha Rampova, la segona, és de València, on va néixer el 1956. Va ser artista de cabaret transgènere i activista 'prequeer', i agafà el seu àlies de Natacha Rambova, perquè n'imitava l'estil exòtic dels seus dissenys per a l’espectacle i el vestuari. Tancada a la presó tres vegades sota la Llei franquista de perillositat social (entre el 1971 i 1974), la seva lluita política i social forma part de la història de la transició a la democràcia, quan els abanderats dels estils de vida i les sexualitats alternatives prèviament marginats lluitaren per trobar les seves múltiples veus i les seves formes d’autoexpressió i, d’aquesta manera, consolidar la seva presència com a part de la nova societat espanyola. Una lluita que encara continua.

Aquest dimarts a les 19 hores, James farà una taula col·loqui al voltant de Natacha Rambova a l'auditori d'Es Baluard.

'Las ahijadas' les ha vinculades a través d’una simetria històrica –l’abans i el després de la dictadura franquista– i la mitificació de l’original Rambova per part del seu alter ego.

William James és un creador britànic resident a València. El seu treball es basa en la investigació documental i es plasma en instal·lacions concebudes per contexts i espais específics, amb les quals es planteja sovint una reflexió sobre les relacions complexes entre la construcció del gènere i la construcció de l’espai urbà (present al llibre 'The Gendered City'). D’aquesta manera, James contempla les nostres relacions amb l’entorn (sociopolític, espacial i de gènere); en part el construïm nosaltres i en part ens construeix. Essencial en èpoques de canvi dràstic –com afirma 'Las ahijadas'–, quan el personal no pot ser altra cosa que polític.

El projecte es presentarà també a València del 28 d'octubre a l'11 de desembre, en col·laboració amb el Consorci de Museus del País Valencià (Centre del Carme), la primera col·laboració entre ambdues institucions.

stats