Publicitat
Publicitat

ART

Es Baluard presenta 'Col·lecció Permanent' amb incorporació d'obra, principalment, de Joan Miró

L'exposició està formada per 124 peces de 53 artistes fetes entre els anys 1872 i 2016

Un recorregut cronològic de paisatges, noves lectures i visions sobre la història de l'art de 53 artistes internacionals és ' Col·lecció Permanent', l'exposició que presenta ara Es Baluard. La mostra està distribuïda en tres àrees: 'clàssics i avantguardistes', 'prospectives de Picasso a Miró' i 'processos i contemporaneïtat'. L'obra més antiga és una marina d'Antoni Ribas de 1872, mentre que la més moderna és la instal·lació 'Behind the screens', de l'eivissenca Irene de Andrés, del 2013.

Entre les peces noves que incorpora el Museu d'Art Contemporani, n'hi ha algunes d'inèdites i altres de cedides en dipòsit per la família Miró, en concret 16 pintures de Miró, una de George Braque de 1956, 'La plage de Varengeville', i una d'Antoni Tàpies, 'Matèria en forma d'aixella', de 1968. L'exposició és una revisió dels fons del museu comissionada per la directora, Nekane Aramburu.

La família Miró cedeix 18 obres en dipòsit a la col·lecció d'Es BaluardEntre les novetats, cal destacar les obres que, per primera vegada, són a Es Baluard fruit de donacions, dipòsits i préstecs, com per exemple obra d'Irene de Andrés, Miquel Barceló, Katy Bonnín, Georges Braque, Patty Chang, Concha Jerez, Joan Miró, David Nash, Bernardí Roig, Antoni Socías, Javier Vallhonrat i Nicholas Woods.

De Miquel Barceló, el museu incorpora l'obra 'Rabbit's trails', de 1987, una pintura de gran format que s'exposa juntament amb una altra que ja era part de l'exposició permanent del museu. Cal destacar també l'obra 'Esperant els nuvis' de Pilar Montaner de Sureda, de 1910. I és que la visió de la dona en el món de l'art és un dels eixos principals de 'Col·lecció Permanent': hi ha des de l'obra de Marina Abramović fins als murals de Mònica Fuster, que fan una crítica a la infantesa més perversa, i els quadres de la menorquina Núria Marquès.

Un petit quadre de Salvador Dalí en una mirada a la sexualitat acompanyat d'uns altres quadres d' Isabel Villar i Jack Walls també són presents a la nova col·lecció, que destaca per les 16 obres de gran format de Joan Miró i altres que Es Baluard recupera per a aquesta exposició, com algunes de caràcter més personal retratant amics o poetes o l'alfabet del Daily Bulletin. De Picasso, s'hi presenten peces de ceràmica.

Els artistes que formen 'Col·lecció Permanent' són: Marina Abramović, Ricard Anckermann, Irene de Andrés, Hermen Anglada-Camarasa, Miquel Barceló, Francisco Bernareggi, María Blanchard, Christian Boltanski,Katy Bonnín, Norah Borges, Georges Braque, James Brown, Miguel Ángel Campano, Patty Chang, Salvador Dalí, William Degouve de Nunques, Vicenç Furió Kobs, Mónica Fuster, Joan Antoni Fuster Valiente, Antoni Gelabert, Leo Gestel, Archie Gittes, Manuel Hernández Mompó, Elmyr de Hory, Concha Jerez, Sebastià Junyer Vidal, Fernand Léger, Robert Mapplethorpe, Núria Marquès, André Masson, Eliseu Meifrèn, Ana Mendieta, Joaquim Mir, Joan Miró, Pilar Montaner de Sureda, David Nash, Jürgen Partenheimer, Perejaume, Pablo Picasso, Juli Ramis, Antoni Ribas, Bernardí Roig, Llorenç Rosselló, Francesc Rosselló Miralles, Santiago Rusiñol, Gabriel Serra, Antoni Socías, Joaquín Sorolla, Antoni Tàpies, Javier Vallhonrat, Isabel Villar, Nicholas Woods i Peter Zimmermann.

Aquesta revisió de la col·lecció és la tercera feta per la directora d'Es Baluard, Nekane Aramburu, des del 2013, un tipus de dispositiu museogràfic obert en diferents etapes a la intervenció d'altres agents, com va succeir amb la 'Carte blanche' a Agustín Fernández Mallo o Isaki Lacuesta.

La mostra estarà oberta fins al 7 de gener de l'any 2018.