PROMOCIÓ EXTERIOR
Cultura 17/10/2016

Les Balears tripliquen la presència a la Fira del Llibre de Frankfurt

L'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Institut Ramon Llull mostraran la producció narrativa, d'il·lustració i de còmic balears entre el 19 i 23 d'octubre

Montse Terrasa
3 min
Editors, creadors i representants de les institucions que aniran a Frankfurt.

PalmaLes Balears tripliquen la presència a la Fira del Llibre de Frankfurt, entre el 19 i 23 d'octubre, en la qual presentaran la producció literària més recent, obres considerades clàssiques i el treball dels il·lustradors i el còmic fet a les Illes.

Enguany, amb un estand compartit amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Institut Ramon Llull (IRL), i també amb un expositor propi per difondre la producció de còmic, més gran que el d'edicions anteriors, les Balears disposaran de més espai físic dins la Fira de Frankfurt per poder mostrar el treball dels creadors illencs.

Representació dels creadors

Un total de 26 autors, més els creadors de còmic i il·lustradors, estaran representats a Frankfurt. A l'estand propi, gestionat per l'IEB amb l'Agència de Turisme de les Illes Balears, la decoració inclourà l'adaptació en còmic i il·lustració de fragments del llibre 'La costa de Mallorca', editada pel Clúster de Còmic i Nous Media.

Per a aquesta cita, el Govern ha editat tres catàlegs diferents, en què recull una mostra del treball d'il·lustradors, de narrativa i un altre de còmics. A més a més, a Frankfurt es podrà veure l'exposició 'Comics from the Balearic Islands', que inclou l'obra de Max, Pere Joan, Guillem March, Tomeu Morey, Ata, Rafel Vaquer, Tàtum, Jaume Balaguer, Francisco Linhart, Canizales, Oscar Martín, Bartolo Torres, bartolomé Seguí, Tomeu Pinya i Àlex Fito.

Maicas, Carbonell, Gomila i Cerdà.

El director general de Cultura, Jaume Gomila; el delegat de l'Institut Ramon Llull (IRL) a les Illes Balears, Lluís Maicas; la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Josep Ramon Cerdà, han donat detalls de la participació a la fira, que forma part de la projecció exterior dels creadors illencs.

Futurs agents literaris

Cerdà ha comentat que l'Institut Ramon Llull i l'IEB fan una feina complementària i que el treball duit a terme durant aquest primer any és "l'exemple perfecte" de quina ha de ser la col·laboració entre les dues institucions. Segons ha declarat, l'Institut que dirigeix ha hagut de fer el paper d'agent literari dels autors balears, ja que, a diferència de Catalunya, les Balears no tenen grans empreses editorials i "és impossible fer que els creadors cresquin si no hi ha una indústria cultural".

Sobre aquesta qüestió, Josep Ramon Cerdà ha manifestat que espera que en dos anys la situació hagi canviat i "hi hagi gent que es pugui guanyar la vida fent d'agent literari", una vegada finalitzada la formació en gestió que ha impulsat el Govern.

Per la seva banda, el director general de Cultura ha volgut destacar que, a pesar que les Illes no disposen d'una indústria editorial potent, "la gran fortalesa és la gran creativitat dels autors de Balears". Gomila ha explicat que des del seu departament es treballa per superar la insularitat entre les mateixes illes, per sumar esforços amb la resta de comunitats autònomes on es parla la llengua catalana i per projectar exteriorment la producció balear.

El delegat de l'Institut Ramon Llull a les Balears, Lluís Maicas, ha recordat que ara es compleix un any d'ençà que el Govern balear va manifestar la intenció de tornar a l'IRL. "Anar junts ens farà forts i farà que aquesta terra limitada, que no petita, es pugui expandir", ha afegit.

Pilar Carbonell, com a representant de Turisme, ha destacat que la Fira de Frankfurt és una bona oportunitat per fer promoció d'una altra manera i per contactar amb un públic objectiu, "interessat per la cultura".

stats