RECONEIXEMENT
Cultura 08/06/2018

Balears fa triplet als prestigiosos premis FAD d’arquitectura

Els arquitectes de l’Ibavi guanyen el premi d’arquitectura i TEd’A, els d’interiorisme i internacional

Cristina Ros / A. Ribas Tur
4 min
Life Reusing Posidonia és el nom del projecte d’habitatges de protecció oficial a Sant Ferran, ara premi FAD.

Palma / Barcelona“És un suport increïble. Que el premi FAD d’arquitectura s’hagi donat a un equip d’arquitectes que som funcionaris per uns habitatges de protecció oficial que són pioners en eficiència energètica i baixa contaminació durant la construcció, una obra que és una aposta pública per un canvi d’inèrcies, és del tot extraordinari. I el més important és que pot servir de model, d’estímul per a altres administracions públiques”. Així s’expressava aquest divendres Carles Oliver poques hores després de saber que l’equip d’arquitectes de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), del qual fa part juntament amb Antonio Martín, Joaquín Moyá, Alfonso Reina i Maria Antònia Garcías, ha estat mereixedor del premi FAD d’arquitectura pels 14 habitatges de protecció oficial construïts a Sant Ferran de Formentera, batejats com a Life Reusing Posidonia.

Les Balears han fet triplet en els que són els guardons més prestigiosos de l’arquitectura i l’interiorisme a Espanya i Portugal i uns dels més acreditats a escala europea. I han fet triplet perquè el despatx mallorquí TEd’A, format per Jaume Mayol i Irene Pérez, ha guanyat dos dels premis FAD d’aquesta edició: el guardó d’interiorisme per esprémer les possibilitats de la ceràmica a Can Picafort i l’internacional per una escola a la localitat suïssa d’Orsonnens, que, com digué el jurat, projecta “una mirada contemporània sobre el sistema constructiu tradicional suís”.

Defensa de les identitats locals

“Davant l’homogeneïtzació globalitzadora, és molt destacable que els premis FAD hagin posat en valor la defensa de les identitats locals”, afirma Jaume Mayol de TEd’A, mentre mostra la satisfacció pel doblet que ha fet el seu despatx als FAD: és la primera vegada en la història dels guardons d’arquitectura més antics d’Europa que un mateix equip d’arquitectes obté dos dels premis. Satisfacció també pel triplet balear: s’ha de tenir en compte que l’arquitectura feta a les Illes s’ha endut tres premis dels sis que s’atorguen anualment. Tant en el cas del FAD d’arquitectura, concedit a l’equip d’arquitectes de l’Ibavi pels habitatges de Sant Ferran, com els d’interiorisme i internacional, atorgats a TEd’A, són projectes que posen un especial èmfasi en l’arrelament en el lloc on han estat construïts.

L’arrelament en la defensa dels materials i els processos locals coincideixen en els tres projectes balears premiats als FAD. Pel que fa als 14 habitatges de protecció oficial ideats i duts endavant per l’equip d’arquitectes de l’Institut Balear de l’Habitatge, és especialment significatiu en aquest sentit. L’ús de posidònia com a aïllament tèrmic a les cobertes de les cases tradicionals d’Eivissa i Formentera té una història centenària i un present esperançador: és el material natural que han fet servir per a aquest edifici i és el material que, a més, dona nom al projecte. Així ho ha destacat el jurat del FAD, presidit per l’arquitecta Anna Bach, que destaca de Life Reusing Posidonia la qualitat i “l’aprofitament dels recursos del seu entorn més immediat per plantejar solucions constructives”. També ha destacat que el projecte és un “exemple de bona pràctica arquitectònica que incorpora criteris de sostenibilitat d’una manera natural”.

Carles Oliver, director de l’equip que ha projectat i dirigit l’obra premiada, en el moment de la seva presentació declarava a l’ARA Balears que “des de l’Ibavi i amb la col·laboració de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic del Govern balear hem treballat molt per reduir l’impacte ambiental, tant durant el procés de construcció com en la vida útil de l’edifici. L’equip que hem treballat en el projecte de Formentera fa des del 2009 que estudiam quin origen tenen i com es produeixen els materials que es fan servir en l’edificació. Ens vàrem fixar els objectius de reduir el 50% d’emissions de CO2 durant la construcció, el 75% d’energia durant la vida útil de l’edifici, el 60% de consum d’aigua i el 50% de producció de residus. També ens vàrem proposar utilitzar productes tan propis i sostenibles com la posidònia per als aïllaments, el marès, la ceràmica cuita amb clovella d’ametlla, el formigó de calç, vidrieres de segona mà per als interiors i altres materials que sabem com es fabriquen. A més de provocar la ventilació creuada, que es va deixar de fer servir pensant que l’energia era infinita”.

En aquests moments, l’equip de l’Ibavi ha començat les obres d’uns nous edificis de protecció oficial a Son Gotleu, i acaba de presentar el projecte d’uns nous habitatges a la barriada de l’Amanecer de Palma, en els quals s’apliquen els mateixos principis d’investigació i innovació que a l’edifici de Sant Ferran.

Internacionalització

L’equip format per Jaume Mayol i Irene Pérez, que es reuneixen amb el nom del taller TEd’A Arquitectes amb seu a Palma, tenen entre els seus principis “segons on estàs, ets”. Les seves obres ocupen planes en revistes d’arquitectura d’àmbit internacional; reben premis i fan classes en universitats arreu del món i guanyen concursos locals i europeus.

El premi internacional del FAD, atorgat a l’escola a Orsonnens de TEd’A per un altre jurat presidit per Louisa Hutton, l’han rebut ex aequo amb Esteve Bonell, Marc Collomb, Josep Maria Gil i Patrick Vogel pel parlament del cantó de Vaud, també a Suïssa. Segons el jurat, “l’aspecte refrescant d’aquest esquema radica en la confiança” amb què TEd’A “col·loca un element arquitectònic desvergonyidament nou (una coberta piramidal) en un conjunt històric”.

De les dues obres de TEd’A premiades, Jaume Mayol en destaca “la precisió en el detall i l’especificitat en l’ús dels materials, uns recursos que van més enllà de l’estètica”.

stats