Cultura 26/10/2020

L'Associació d'Artistes Visuals, "molesta" davant el procés d'adquisició d'obres d'Es Baluard Museu

L'AAVIB ha fet saber, a través d'un comunicat, que no hi ha hagut "igualtat d'oportunitats" per a tots els artistes de les Illes, i que ha beneficiat galeries i altres mediadors

Ara Balears
3 min
Es Baluard incorpora 38 obres noves de 29 artistes a la seva col·lecció

PalmaDivendres passat, Es Baluard Museu va donar a conèixer les 38 obres de 29 artistes adquirides que a partir d'ara formen part de la col·lecció del l'espai d'art contemporani, en les quals s'han invertit 172.913 euros, tot i que entre les peces n'hi ha nou en dipòsit i una en donació. Davant aquesta informació, l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) manifesta malestar "per tot el procés que ha acompanyat aquesta adquisició", transmet la sensació "d'oblit" que senten els artistes de Menorca i Eivissa i consideren que la majoria del pressupost "s'ha destinat a la compra a galeries i altres mediadors i no als artistes directament".

L'associació recorda que la nota informativa emesa per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, el 14 d'agost, anunciava una partida de 140.000 euros "per a la compra d'obres d'art per donar suport als galeristes i artistes de les Balears i atendre les necessitats del sector derivades de la situació d'emergència provocada pel covid-19", una aportació que es canalitzaria a través d'Es Baluard Museu.

L'anunci de la Conselleria de Presidència, doncs, entraria en contradicció, tal com apunta l'AAVIB, amb la nota informativa amb la qual Es Baluard Museu dona compte de les obres adquirides: "El comitè d'enguany no ha estat un concurs ni un open call. És la mateixa convocatòria que hi ha cada any al museu des dels seus orígens. La gran diferència ha estat la partida pressupostària: durant anys aquesta ha estat de 0 euros; des de fa dos anys es va ampliar a 5.000 euros; després, a 10.000 euros, i aquest any havíem pujat a 15.000 euros. Finalment, gràcies al suport del Patronat hem pogut disposar d'una quantitat digna que ens permet donar suport al sector com toca". Segons això, l'anàlisi de l'associació és que, per tant, "no es tractava d'un pla de reactivació econòmica".

A banda d'això, l'AAVIB denuncia que des del principi va haver-hi problemes amb la transparència, ja que molts artistes es varen dirigir a l'associació per deixar constància de les dificultats que tenien per accedir a la informació sobre la convocatòria: "No es varen publicar bases que indicassin la documentació a presentar, ni va haver-hi claredat en els terminis, ni es varen publicar els criteris que s'aplicarien per a la selecció. En definitiva, no s'ha garantit la igualtat d'oportunitats".

A més, l'associació assegura que va sol·licitar dades referents als criteris que s'aplicarien i a la

publicació de les dades de procedència de les propostes, per illes, galeries o directament

artistes, així com a la quantia i nombre d'obres que s'adquirissin relacionats per gènere. Davant aquesta petició, diuen, no va haver-hi resposta.

L'AVVIB defensa que "no qüestiona la qualitat de les obres i els artistes beneficiats". No obstant això, assenyala: "Ens sembla molt rellevant que de 29 adquisicions només 14 siguin d'origen o residents a les Balears. Respecte de la distribució per gènere, 18 són homes i 11, dones, encara que aquesta dada s'hauria de complementar amb el pressupost invertit en cada grup". I continuen demanant dades: "Volem conèixer el preu de cada obra comprada per saber quanta ajuda ha anat a parar directament als artistes de les Illes, quanta a les galeries i la diferència per gènere. A més, s'han adquirit en alguns casos diverses obres d'un mateix artista, i sis ja tenien

representació en la col·lecció del Museu", critiquen.

"Si es tractava d'ajudar el sector per l'agreujament de la seva precarització per la pandèmia,

l'adquisició d'obres de signatures d'alta cotització i d'artistes morts no sembla el més oportú

en aquesta ocasió, i creim que la majoria del pressupost s'ha destinat a la compra a galeries i altres mediadors i no als artistes directament". Una cosa que es podia haver evitat, apunten, si les galeries "haguessin proposat la venda d'obres d'artistes de Balears". Lamenten, per tant, que "una vegada més, els beneficis de l'art no són per als artistes".

Per últim, l'Assocaició diu que "a la carta que Inma Prieto va dirigir als artistes per comunicar-los que la seva proposta no seria adquirida, s'afirma que la seva obra no s'adequa a la línia d'actuació prioritària de la col·lecció". La pregunta que es fa el col·lectiu és per què no varen explicar en la convocatòria quina era la "línia prioritària i els criteris que se seguirien per a l'adquisició". "Entenem que el Museu tingui com a prioritat augmentar la seva col·lecció segons els seus criteris, però demanam a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat que el suport que afirma donar al nostre sector caigui realment sobre els qui el necessiten", conclou el comunicat de l'AVVIB que firma Mercedes Prieto, la presidenta.

stats