L'òpera 'L'Arxiduc', l'obra en català que se centra en la vida del personatge històric de l’arxiduc Lluís Salvador

És el primer encàrrec operístic en la història de l'Orquestra Simfònica de les Balears

La Conselleria de Cultura ha presentat aquest dilluns el lliurament de la partitura vocal de l'òpera 'L'Arxiduc' per part dels seus creadors, el músic i compositor Antoni  Parera  i l'escriptora Carme Riera, que n'ha escrit el text. L'obra en català, que se centra en la vida del personatge històric de l'arxiduc Lluís Salvador, és el primer encàrrec operístic en la història de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

L'encàrrec, que preveu un termini màxim de tres anys per a la finalització, a comptar des de juny del 2018, que és quan es va signar, establia que entre el 15 de febrer i el 15 de maig de 2019 s'havia de lliurar la partitura vocal completa. És la base a partir de la qual s'ha de fer el treball d'instrumentació, que previsiblement estarà enllestit a final del 2019, i a partir del qual es podran iniciar les tasques de preproducció, com per exemple els càstings d'intèrprets.

"Aquesta és la primera vegada que es fa un encàrrec d'aquestes característiques en què coincideixen dues grans personalitats culturals de les Balears sobre una obra connectada amb l'illa de Mallorca que a la vegada la internacionalitza", ha manifestat la consellera de Cultura,  Fanny  Tur. Antoni  Parera , entre altres distincions, és Premi Nacional de Composició 2016, i Carme Riera, també entre molts altres guardons, és Premi Sant Jordi i Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2015.

L'obra

El text presenta una interacció constant entre el personatge de l'arxiduc vell, que rememora escenes de la seva vida, i l'arxiduc jove, que les viu.  Parera  ha destacat que és una obra que consta de dos actes i 16 escenes amb "moments de molta tensió i també d'alegria". "Té àries, trios i  coros  i escenes amb orquestra sola, com per exemple l'interludi", ha explicat el músic i compositor.

Parera  ha subratllat que "els personatges estaven molt dibuixats, Carme (l'escriptora) ha creat vida i he volgut que el to de la llengua fos el to de la música".

Musicalment, l'obra comptarà amb una gran orquestra i disposarà probablement també d'un grup més reduït per diferenciar millor els plans sonors, els temps simultanis i la interacció entre el present parlat i el passat actuat. "Alguns personatges centrals són de gran voltatge dramàtic i talla vocal. La feina que tenim a partir d'ara és trobar els cantants idonis per representar els personatges", ha exposat  Parera.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF