ART EN PAPER
Cultura 14/04/2011

Arts Libris, el Sant Jordi dels llibres per mirar

Demà obre les portes a l'Arts Santa Mònica la segona edició d'Arts Libris, la fira del llibre d'art i de disseny, l'únic punt de trobada entre els professionals del sector, els col·leccionistes i el gran públic.

Antoni Ribas Tur
4 min
Arts Libris, el Sant Jordi dels llibres per mirar

Barcelona.Els llibres que a partir de demà i fins diumenge es podran veure i comprar a l'Arts Libris, la fira del llibre d'art i de disseny, malauradament és poc probable que es trobin en una llibreria. Des dels treballs dels estudiants de la londinenca Camberwell College of Arts fins a un llibre il·lustrat per Joan Miró, aquesta fira, de la qual se celebra la segona edició a l'Arts Santa Mònica, vol donar visibilitat a tot un univers de propostes gràfiques que sovint no troben ni l'aparador ni la difusió que es mereixen per la seva qualitat. "Tenim molts i molt bons creadors, tenim bons tallers d'edició, però ens falta la visibilitat i la distribució", afirma Oscar Guayabero, un dels comissaris de la fira. Rocío Santa Cruz, directora de la galeria Raíña Lupa i l'altra encarregada de seleccionar els prop de vuitanta participants a la fira, posa en relleu l'efervescència d'un sector poc conegut per al gran públic -tot i que la primera edició de la fira va congregar 8.000 visitants- i sosté que entendre, també, el llibre com a objecte suposa un valor insubstituïble del llibre com a suport a l'era del llibre digital i dels debats a l'entorn de la supervivència del llibre tradicional.

Com a mostra de l'ebullició que viu aquest sector, en el qual Arts Libris es vol convertir en una cita de referència, Guayabero i Santa Cruz assenyalen l'augment d'expositors respecte a la primera edició, de 63 a 79, i la creixent participació internacional. Mentre que França, que a la fira està representada per 15 galeries, i els Estats Units destaquen per l'edició de llibres d'art de bibliòfil, Londres, Amsterdam, Berlín i Brussel·les acullen els creadors més experimentals del món del llibre. Finalment, a més de consolidar-se, Arts Libris vol propiciar la internacionalització dels creadors catalans afavorint la seva participació a les fires dels països dels quals acull representants.

Per què als artistes els interessen els llibres? Segons Santa Cruz, la literatura i l'art van molt lligats i, a més, molts artistes són grans lectors. Així doncs, passen a treballar en la realització de llibres amb molta naturalitat. L'artista Txuma Sánchez, que a més d'haver fet un llibre d'artista ha investigat les relacions entre l'art i el llibre, posa en relleu l'interès que els artistes tenen en el procés de creació d'una obra, per damunt del format en què es materialitzi. Per Sánchez, el llibre presenta una gran capacitat d'adaptació i permet recopilar materials d'una manera ordenada i a la vegada creativa. A més, és obvi que el llibre segueix sent una de les millors solucions per transmetre coneixement i continguts.

Arts Libris no perdrà de vista el caràcter pedagògic i juntament als projectes més nous dedicarà un espai als tallers, perquè els visitants puguin conèixer el processos artesanals de creació d'un llibre. I més enllà de la fira, els organitzadors volen que la seva web ( www.artslibris.cat ) es converteixi en una base de dades a l'abast del públic dels participants de les diferents edicions.

Tradició i avantguarda

A Catalunya hi ha una forta i influent tradició de llibres d'art i disseny. Arts Libris beu, doncs, d'aquest passat florit, tal com es va poder veure a l'exposició Visualkultur.cat , organitzada amb motiu de la participació catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt i que va tenir com a comissaris Vicenç Altaió, actual director de l'Arts Santa Mònica, i el crític d'art Daniel Giralt-Miracle. L'origen de la fira es remunta a la jornada que es va organitzar quan aquesta mateixa exposició es va poder veure a Barcelona, al FAD.

El centenar de creadors representats en aquella exposició -des de Joan Brossa i Antoni Tàpies, dos dels creadors de la revista Dau al Set i que més endavant van seguir col·laborant amb llibres d'artistes, fins a Perejaume i Frederic Amat- troben ara el relleu en els estudiants d'escoles com l'Elisava, l'Eina i la Llotja, que també estaran present, entre altres institucions acadèmiques i escoles, a Arts Libris.

Llibres d'art als museus

Un altre aspecte que la mostra vol posar damunt la taula és la creació d'una col·lecció pública específica de llibres d'art, i es planteja com portar-la a terme. Per això, Guayabero i Santa Cruz han convidat a una taula a rodona Mela Dávila, responsable del centre de documentació del Macba, Teresa Bastardes, responsable de les col·leccions del Disseny Hub Barcelona, i Assumpta Bailac, gerent de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. Aquestes tres institucions són susceptibles d'allotjar, com de fet ja fa el Macba als seus arxius, una altra col·lecció específica dedicada a llibres d'art i disseny. Els mateixos Guayabero i Santa Cruz n'han començat una amb els guanys que van obtenir en l'edició passada de la fira, amb la voluntat de donar-la al centre que volgués crear aquesta col·lecció específica.

Un dels objectius que persegueix la fira és donar visibilitat a aquest sector davant els centres d'art de la ciutat perquè les llavors que estan sembrant es consolidin amb noves aliances. Es tracta que s'estengui la passió pels llibres d'art més enllà de les parets de l'Arts Libris i els quatre dies en què es pot celebrar aquest Sant Jordi paral·lel amb llibres que cal mirar més que no pas llegir.

stats