Cultura 31/03/2013

Arriba l'hora dels festivals, dels grans i dels petits

3 min
El Petit de Cal Eril.

Strenes

Girona, de l'11 al 21 d'abril

Malgrat la crisi, un nou festival s'incorpora al calendari. És l'Strenes, un festival que aposta per les estrenes. Per diferents espais de Girona hi haurà les premières dels nous discos de Lax'n'Busto, Els Catarres, Delafé y las Flores Azules i Bikimel, i espectacles inèdits com un Miralls de Dylan en què Gerard Quintana i Jordi Batiste compartiran escenari amb Pascal Comelade. També hi actuaran El Petit de Cal Eril, l'Orchestra Fireluche, Love of Lesbian i Maria del Mar Bonet, entre d'altres.

Blues & Ritmes

Badalona, del 12 al 27 d'abril

La viabilitat dels festivals o cicles de petit format depèn de la passió i el bon criteri de qui selecciona els artistes. N'és un bon exemple el Blues & Ritmes, que programa quatre concerts als teatres Zorrilla i Principal de Badalona. L'obrirà el pop elegant i irònic de Nick Lowe el 12 d'abril. Dos dies després debutarà als nostres escenaris la cantant de Nashville Suzy Bogguss. El 20 d'abril Meshell Ndegeocello farà un homenatge a Nina Simone. I el 27 la cita serà amb el blues del desert de Bombino.

Primavera Sound

Barcelona, del 22 al 26 de maig

Quan un festival pot aplegar en un mateix cartell noms com Blur, Nick Cave, Phoenix, Wu-Tang Clan, My Bloody Valentine i Animal Collective vol dir que els seus programadors fan la feina ben feta. La nota l'aconsegueixen quan també inclouen detalls africans com Tinariwen i l'Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, herois pop com Dexys, el retorn de The Postal Service, el jazz etíop de Mulatu Astatke i el rescat del gran Rodriguez, el protagonista del documental Searching for Sugar Man .

Sónar

Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, del 13 al 15 de juny

En la vintena edició, el Sónar estrena la Fira de Montjuïc com a seu de les activitats diürnes. La celebració continua en un cartell encapçalat per dos històrics: Kraftwerk, amb un xou en 3D, i Pet Shop Boys, que presentaran el disc Electric . L'àmplia programació té altres reclams: el brostep de Skrillez, el hip-hop llegendari de Jurassic 5, el pop electrònic de Liars, la curiositat rítmica de Diplo, la sessió de Justice, el soul de Jamie Lidell i el debut al Sónar de Bat For Lashes.

PopArb

Arbúcies, 28 i 29 de juny

La direcció del PopArb encara treballa en la configuració d'un cartell del qual només es coneixen cinc noms: La Iaia, Standstill, El Petit de Cal Eril, La Habitación Roja i Univers. El concert de La Iaia serà l'únic que farà aquest estiu el grup de Vic, perquè estaran preparant el segon disc. També serà especial el d'El Petit de Cal Eril, perquè, a diferència d'altres concerts, a Arbúcies tindrà instruments de vent.

Cruïlla BCN

Barcelona, 5 i 6 de juliol

A poc a poc van arribant les primeres confirmacions dels festivals estiuencs. El Cruïlla BCN, que se celebrarà al Parc del Fòrum, ja ha avançat quatre noms de pes: el cantautor britànic Billy Bragg -que presentarà el disc Tooth & Nail -, el basc Fermin Muguruza, el nord-americà Trombone Shorty i el grup britànic Morcheeba. És a dir, una primera tria conseqüent amb la línia eclèctica del festival.

Faraday

Vilanova i la Geltrú, del 4 al 7 de juliol

El Faraday plega veles amb una edició especial que manté en secret les actuacions de l'última jornada, tot i que probablement hi haurà artistes que han passat per altres edicions del festival. Això trencarà una norma del Faraday, que mai no repetia grups. El cartell que ja es coneix inclou concerts internacionals com els de House of Love, Cass McCombs, Junip i Jonathan Wilson, i talent local com ara John Talabot, The Free Fall Band i Super Gegant.

stats