Un equip d'arqueòlegs nord-americans troben l'últim vaixell d'esclaus africans als EUA

El 'Clotilda' transportava 110 passatgers i va ser cremat pel capità

Fa 159 anys, el 'Clotilda' va ser incendiat per ordre del seu capità i va naufragar al riu Mobile. Un equip d'arqueòlegs nord-americans afirma que ara n'ha trobat les restes. El vaixell va desaparèixer el 1860, quan feia més de cinquanta anys que els Estats Units havien prohibit el comerç d'esclaus: el Congrés nord-americà va votar a favor de la prohibició el 1807 amb una nova legislació impulsada per Thomas Jefferson. Abans que es descobrís el delicte, el capità del vaixell, William Foster, va decidir cremar-lo. Els esclaus havien estat navegant més de quatre mesos per l'Atlàntic i els que van sobreviure al naufragi van formar una nova comunitat a Mobile, Alabama, que van anomenar Africatown.

Segons la Comissió Històrica d'Alabama, les restes del vaixell han estat localitzades: «L'evidència física i forense suggereix que aquest és el 'Clotilda'», ha assegurat l'arqueòleg marí James Delgado. No hi ha, però, vestigis en què aparegui el nom del vaixell.

Els descendents d'aquells esclaus reivindiquen la seva història

Timothy Meaher, un ric terratinent i constructor naval d'Alabama, va ser qui va idear el pla per transportar il·legalment els esclaus africans i va aliar-se amb altres empresaris descontents perquè amb la prohibició de la importació el preu dels esclaus havia augmentat. L'anunci de la descoberta va ser rebut amb entusiasme pels descendents dels esclaus supervivents, que volen recuperar part de la seva història: "Els descendents del 'Clotilda' han somiat amb aquesta descoberta durant generacions", ha assegurat la directora executiva de la Comissió Històrica d'Alabama, Lisa Demetropoulos Jones.

Un dels últims supervivents del vaixell va ser Cudjo Lewis, que va relatar la seva historia a l'antropòloga Zora Neale Hurston, autora del llibre 'Barracoon'. Alabama va inaugurar fa poc el Museu Nacional en Homenatge a la Pau i la Justícia, que mostra el que va ser la esclavitud i els més de 4.000 linxaments que van patir els afroamericans en un dels períodes més foscos de la història dels Estats Units.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF