ART
Cultura 16/02/2012

Arco aposta pels artistes més cotitzats

La 31a edició de la fira d'art contemporani Arco va obrir ahir les portes als pavellons 8 i 10 del recinte firal de Madrid. Els galeristes es refugien en els valors segurs per afrontar la crisi.

Antoni Ribas Tur
2 min
Arco aposta pels artistes més cotitzats

MADRID.El pare del pop art, Andy Warhol, va ser el primer artista, amb el permís de Dalí, que va convertir la seva vida en una obra d'art. L'autor de les cèlebres llaunes de sopa Campbell no en va tenir prou amb la fama artística i va treballar a consciència la seva imatge, pensant en aquells "quinze minuts de glòria" que tothom aspira a viure almenys una vegada a la vida. Dos dels seus seguidors més fidels, la cantant Alaska i el seu marit, Mario Vaquerizo, es van deixar veure a l'obertura d'Arco envoltats dels càmeres que estan gravant la segona temporada del reality show que protagonitzen a la MTV. A la tarda, el seu pare espiritual, Pedro Almodóvar, va recórrer diferents galeries. Aquestes van ser algunes de les notes de color de la primera jornada de la fira d'art contemporani madrilenya, per on també van aparèixer Consol Ciscar, la directora de l'IVAM, i Boris Izaguirre.

Ahir al matí s'hi van veure menys famosos que l'any passat. La crisi no afluixa i encara que els galeristes no es rendeixen enguany han apostat per valors segurs: entre els 3.000 artistes que tenen obra a Arco 2012, representats per 215 galeries de 29 països -15 són catalanes-, n'hi ha un bon grapat, com ara Miquel Barceló, Jaume Plensa, Jean Michel Basquiat, Fernando Botero, Miró, Dalí, Picasso, Eduardo Chillida, Eduardo Arroyo, Marina Abramovic, Louise Bourgeoise i els fotògrafs Diane Arbus i Robert Mapplethorpe.

L'obra més cara torna a estar a la galeria Marlborough: la pintura Estudi de cos humà , de Francis Bacon, està valorada en més d'11 milions d'euros. Com l'any passat, una altra de les peces més cares de la fira és una escultura mòbil d'Alexander Calder. La galeria madrilenya Elvira González en ven una de titulada Blanc i negre per més de 800.000 euros, el mateix preu d'una escultura d'alabastre d'Eduardo Chillida a la galeria de Bilbao Carreras Múgica. Els artistes joves també comencen a reclamar preus astronòmics. La galeria barcelonina Nogueras Blanchard ven Un milió de dòlars , una obra del cubà Wilfredo Prieto feta amb un bitllet d'un dòlar i dos miralls, per la mateixa xifra del títol.

Homenatge a Tàpies

La desaparició recent d'Antoni Tàpies li ha donat un protagonisme especial. Entre la desena de galeries on està representat, la del seu fill Toni exposa el seu testament artístic, una pintura del 2011 titulada Mans i fletxa, taxada en 271.000 euros. I la galeria francesa Lelong exposa Principiel , una obra matèrica de grans dimensions valorada en 700.000 euros. Els organitzadors d'Arco no han deixat passar l'oportunitat de retre un homenatge a Tàpies. Amb la col·laboració de Televisió Espanyola, al recinte de la fira es projecta un documental realitzat el 2000 i s'ha disposat un mur on els assistents poden deixar el seu tribut fins al 19 de febrer.

En una edició en què el país convidat a la fira és Holanda, l'escriptor i col·leccionista holandès establert a Barcelona Han Nefkens també va ser homenatjat. L'associació Amics d'Arco el va guardonar amb el premi al col·leccionista internacional més destacat per la col·lecció H+F i la fundació ArtAids.

Carlos Urroz, el director d'Arco, ha tornat a apostar per Opening, la secció dedicada a les joves galeries europees, ha impulsat els Solo Projects -una galeria presenta un projecte d'un artista- i ha creat els Solo Objects, una secció formada per dotze escultures de grans dimensions.

stats