Aprovat el projecte de rehabilitació de les torres del Temple

Fa pocs dies el Servei de Protecció de l'Edificació i els Bombers varen haver d'apuntalar amb urgència una part de l'estructura de l’edifici perquè, a causa de les pluges i les males condicions en què es troba, se'n va desprendre una part del sostre

El projecte de rehabilitació de l'edifici de les torres del Temple de Palma, que havia d'arribar el passat mes de juny i que ha estat elaborant el despatx Martínez Lapeña-Torres Arquitectos durant els darrers mesos, ha estat aprovat aquest dimarts per la Comissió de Centre Històric de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat. La ponència tècnica de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca donà el vistiplau al projecte dia 14 d’octubre. La passa següent és la redacció dels plecs per a la licitació de les obres.

Fa pocs dies el Servei de Protecció de l'Edificació, juntament amb els Bombers, va fer una actuació d'urgència per apuntalar una part de l'estructura de l’edifici, ja que una part del sostre es va desprendre a causa de les pluges, un fet que evidencia les males condicions dels murs de marès i els forjats de les torres del Temple.

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, assumeix que Cort té "un deute amb les torres del Temple, que és un espai històric i patrimonial incomparable". Ha lamentat que el procés administratiu hagi resultat més llarg "del que s'hauria desitjat", però recorda que la intenció és convertir aquest edifici en un "espai obert perquè en gaudeixi la ciutadania".

Després de l'aprovació definitiva del projecte, es podran licitar les obres per convertir aquest edifici, que fou la porta interior de l'antiga Almudaina de Gumara, en el Museu d'Història de la Ciutat. Per fer-ho, Cort disposa de la inversió de 2,1 milions d'euros provinents de l'Impost del Turisme Sostenible.

Les torres del Temple es varen declarar Bé d'Interès Cultural amb la categoria de Monument el 2005, i el 2007 varen passar a ser propietat municipal. El 2017 la Comissió de Patrimoni del Consell va emetre un informe desfavorable al projecte bàsic i des de llavors s'ha hagut de licitar un nou encàrrec del projecte bàsic i executiu, que és el que ara finalment ja té el visitplau de les dues comissions de patrimoni competents en la matèria.

 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF