31/12/2011

Any dels innocents

3 min
Repasso els diaris per trobar la típica broma i m'és impossible distingir una estripada del que pot ser cert.

28 DE DESEMBRE Fa temps que no faig una innocentada. Recordo aquest dia com una glopada d'aire fresc enmig dels protocols del vell Nadal. Com una mena de tot s'hi val. El més genial és que el tot s'hi val era per a tothom, no només per a uns quants com sol passar la resta de l'any. Quan vaig saber que el Dia dels Innocents es commemorava la llegenda dels infants degollats pel rei Herodes, vaig necessitar cert temps abans de tornar a penjar una llufa a l'esquena d'un estrany.

No entraré a jutjar si la matança és història. Molts historiadors moderns neguen els fets. Només l' Evangeli segons sant Mateu , quan explica la visita dels savis d'Orient a Jerusalem i després a Betlem, esmenta aquesta animalada: "Quan Herodes es veié burlat pels savis, es va indignar molt i ordenà que a Betlem i a la seva rodalia matessin tots els nens de dos anys en avall, l'edat que calculava pel que li havien dit els savis". Més enllà de la veracitat dels fets de la persecució del Messies, em va commocionar la manera que tenim de recordar una bestiesa semblant. La versió en què la tradició neix a partir de les enganyifes que els pares es van haver d'empescar per fer fugir els fills de morir degollats sempre m'ha semblat inversemblant.

FESTES DE FOLLS En l'època medieval, del 6 al 28 de desembre se celebraven unes festes de disbauxa, de burla i d'inversió dels rols socials, anomenades també les llibertats de desembre . El seu origen era a les saturnals romanes, i coincidien amb els dies de menys feina al camp de tot l'any. Aquests dies de transgressió eren celebracions dirigides a oferir una compensació alliberadora als més febles i humils. En alguns pobles del País Valencià encara se celebren les Festes dels Folls i es constitueixen els ajuntaments de farsa. Per un o més dies, segons el poble, els innocents, constituïts en un ajuntament de riure, tenen dret a ridiculitzar l'autoritat a través de pregons satírics i proclames de lleis absurdes i impossibles de complir. Això fa que tothom quedi fora de la legalitat i pugui ser perseguit per pagar unes multes i uns peatges que acabaran invertits a omplir les taules i els gots de la taverna.

LES INNOCENTS Repasso els diaris per trobar la típica broma institucionalitzada ja a la premsa en aquest dia de l'any. O no em concentro o m'és impossible de distingir el que pot ser una estripada de la redacció del que pot ser cert. Diverses notícies em criden l'atenció i oblido què estava buscant. Al diari Público , dones egípcies detingudes per protestar contra la junta militar a la plaça Tahrir són humiliades i sotmeses a proves de virginitat per determinar si poden ser acusades de prostitució.

A l'ARA, dones i nenes són agredides en un poble d'Israel per jueus ultraortodoxos. El seu pecat és no vestir amb prou modèstia i voler passar per la mateixa vorera que els homes. La Vanguardia obre un article sobre l'avortament selectiu per raó de sexe en alguns països d'Àsia, titulat El genocidio de las niñas , amb un proverbi hindú que compara el fet de criar una filla amb el de regar el jardí del veí. Per més que les autoritats vulguin prendre mesures per corregir aquestes situacions, ser una dona al món encara és una condemna que apropa aquest gènere a la més gran de les febleses. I això que tots som fills de mare.

ELS INNOCENTS Fa temps que la xarxa va plena d'aquesta informació que ara llegeixo al diari. L'OCU denuncia que des de l'entrada en vigor de l'euro, l'any 2002, el preu del cistell de mercat ha augmentat un 48% i els sous només un 14%.

29 DE DESEMBRE Iñaki Urdangarin és imputat per presumpta corrupció. Suposo que han esperat que s'acabés el Dia dels Innocents perquè tot plegat no semblés una broma més d'algun ajuntament de farsa.

stats