L'Any Xirgu reivindicarà el vessant feminista i lluitador de l'actriu

Entre els actes més destacats dins la commemoració del 50è aniversari de la seva mort hi ha un cicle de conferències a Barcelona, Madrid i Buenos Aires, un monòleg d'una deixeble seva i una exposició amb Rafael Barradas i Federico García Lorca

Margarida Xirgu va tenir "una influència renovadora" com a actriu, directora, empresària i pedagoga en el teatre del seu temps. "Va ser molt valenta quan va aparèixer amb el ventre nu a 'Salomé', per sortir descalça, i quan la van atacar perquè deien que feia política al teatre", afirma el renebot de Margarida Xirgu, Xavier Rius Xirgu, que aquest divendres ha participat en la presentació de l'Any Xirgu, organitzat per la Generalitat per commemorar el 50è aniversari de la seva mort. "Va estar sempre al costat dels desvalguts, l'any 1937 va ser anomenada delegada general de Catalunya a l'exili i el 1959 delegada general de Catalunya a l'exili", subratlla Rius Xirgu. Al marge de l'empremta que Xirgu va deixar en el teatre, l'Any Xirgu també posarà en valor el seu vessant humà: "No era gaire conscient del seu feminisme i va ser transgressora en molts temes. Va fer-ho per convicció, però ara ho veiem des de la perspectiva d'una dona lluitadora", afirma la comissària de l'Any Xirgu, l'actriu i pedagoga Ester Bartomeu.

Amb la programació de l'Any Xirgu que s'ha fet pública aquest divendres, la Generalitat agafa el relleu als actes que van organitzar l'Ajuntament de Molins de Rei i l'Agrupació Dramàtica de Barcelona l'any passat. Entre els actes més destacats hi ha un cicle de conferències a Barcelona, Madrid i Buenos Aires organitzat pel Teatro Español, el TNC i el Teatro Solís, un monòleg escrit pel dramaturg Gabriel Calderón de l'actriu deixeble de Xirgu Estela Medina també al TNC i una exposició a la Sala Dalmau que serà un diàleg entre l'artista uruguaià Rafael Barradas, Federico García Lorca i l'actriu. "Margarida Xirgu va estrenar els tres grans autors republicans, Lorca, Alberti i Casona, i Ricard Salvat va dir d'ella que era una intel·lectual del teatre", explica Xavier Rius Xirgu.

Com a detall curiós, dins l'Any Xirgu veuran la llum per primera vegada un conjunt de dibuixos de diferents personatges de l'actriu obra d'un seguidor seu. La programació encara no està tancada i està previst que s'hi sumin institucions com el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors. També es farà un cicle de lectures a la fresca a Sant Cugat del Vallès i una taula rodona coorganitzada amb l'Institut Català de la Dona a l'Arts Santa Mònica titulada 'La Xirgu dona, força femenina'.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF