LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 17/06/2011

Animació per a l'estiu

Xavi Serra
2 min
Animació Per a l'estiu

Si es vol pescar a la cartellera una superproducció d'animació, l'estiu és temporada alta. Les vacances escolars nodreixen les sales de cinema d'una legió d'animalons impacients per consumir dibuixos animats i un altre públic captiu compost de pares i avis. Tot i així, el cinema d'animació ha deixat de pensar exclusivament en els més petits i també pica l'ullet als adults amb tot de referències a la cultura popular i dobles sentits que els menuts no descodifiquen.

Curiosament, Kung Fu Panda 2 , la continuació de les aventures a la Xina medieval d'un ós panda mestre d'arts marcials que s'estrena avui, no participa tant d'aquesta tendència que la saga de Shrek va exacerbar fins al límit. Plantejada com una amable paròdia dels films d'arts marcials i el seu imaginari, la història incideix de nou en les pautes del relat d'aprenentatge -el protagonista és un adolescent- i explora ara els orígens del personatge, potser un misteri per als nens de 7 anys, però força evidents per als adults que no es perdin el pròleg.

Les virtuts del film són més aviat l'extraordinària animació, que es permet jugar amb diferents textures i solucions visuals, així com un bon grapat d'acudits narratius que compensen la xerrameca del panda. La conclusió del film encamina la saga cap a una nova seqüela, però no ve de nou: Jeffrey Katzenberg, responsable dels estudis DreamWorks, ja va revelar abans de l'estrena que estan previstos fins a sis lliuraments de la franquícia. Potser els ossos panda reals estan en perill d'extinció, però els d'animació tenen corda per a estona.

Cotxes, follets i barrufets

Mentre John Lasseter voltava pel món promocionant Cars (2006), no deixava d'imaginar-se els cotxes de la pel·lícula circulant pel carril dret al Regne Unit o intentant desxifrar els senyals de trànsit del Japó. Cars 2 , que arribarà a la cartellera el 6 de juliol, fa competir els cotxes de la primera part per tot el món i hi afegeix una trama d'espionatge internacional. De Pixar sempre cal esperar el millor, però potser el més atractiu de la continuació del seu film menys lluït seran els sis minuts de Toy Story: Vacaciones en Hawai , un curt que precedeix Cars 2 i que recupera els personatges de Toy Story 3 .

Si hi ha un animador en actiu a qui Lasseter admiri més és, sens dubte, Hayao Miyazaki. El creador d' El viatge de Chihiro (2001), figura mundial no ja de l'animació sinó del cinema contemporani, estrenarà el 22 de juliol Arriety y el mundo de los diminutos , una nova producció amb el segell dels estudis Gilbi, però en què ell tan sols s'encarrega del guió. El film adapta el llibre infantil de Mary Norton ( Los incursores ), un relat al voltant d'uns follets diminuts que viuen sota de les cases de la gent, una història que Miyazaki trasllada de l'Anglaterra dels anys 50 al Tòquio modern.

I per enllestir aquest aparador de les properes estrenes animades no podia faltar l'aventura estereoscòpica dels barrufets a Nova York, Los pitufos 3D , una pel·lícula que tenyirà de blau els cinemes a partir del 12 d'agost.

stats