Els versos d'Andreu Vidal, il·lustrats per Max, Margalida Vinyes, Enriqueta Llorca, Pere Joan i Linhart

Es Baluard acull l'exposició de les il·lustracions, comissariada per Joan Roig i Karen Andrea Müller

Max, Margalida Vinyes, Enriqueta Llorca, Pere Joan i Linhart han convertit en imatge aforismes, notes i notes en vers d’Andreu Vidal. El resultat s’exposa a Es Baluard fins a final de setembre, en una mostra comissariada per Karen Andrea Müller i Joan Roig. El projecte ha estat impulsat pel Clúster de Còmics i Nous Mèdia de Mallorca i el museu l’acull en el marc del programa ‘Col·lectius a l’Observatori’, una iniciativa artística col·laborativa que consta de tres projectes que tenen una dimensió social i ciutadana en els seus plantejaments.

Els autors s’han enfrontat al repte d’interpretar les creacions d’un autor –Andreu Vidal– que no coneixien en profunditat. Ho han fet apropant-se de maneres diverses i experimentant amb el concepte ‘gràfica radiant’, que cerca expandir els límits formals de la il·lustració cap a altres dimensions. “És una bona oportunitat per als autors d’entrar a un museu”, ha expressat Joan Roig. El projecte es planteja amb la idea d’explorar la poesia gràfica i varen pensar que Andreu Vidal “és un autor molt important a reivindicar”, ha expressat. 

Karen Andrea Müller ha estat l’encarregada de la selecció de textos, que provenen de la recopilació ‘Für Zamme’, la qual, tret d’uns pocs fragments publicats, va quedar inèdita en la vida de l’autor. Inclosa posteriorment a 'Obra poètica i altres escrits' (2008), conforma un recull de notes, aforismes, cites, apunts autobiografics i textos híbrids que oscil·len entre la nota i el poema. Müller ha explicat que es tracta d’una “poesia molt visual” i textos “molt narratius”, cosa que els fa permeables a la interpretació dels artistes visuals.

Max ha volgut fer imatge les paraules de Vidal sense conèixer l’autor i l’obra, en un “exercici d’abstracció total”, ha apuntat. “Per a mi és una oportunitat per rompre el llenguatge comú del còmic i arribar a uns llocs a què sense aquest text possiblement no hauria arribat”, ha afegit. Pere Joan ha explicat que “tot i que sabia que té una part molt visual, no ho posa fàcil al lector ni a nosaltres com a dibuixants”. Ha apuntat que els cinc dibuixants treballen “allò que no es veu”, i el fet de “traduir el que no es veu és part de la feina de la poesia”. En aquest sentit, Pere Joan ha explicat que s’ha enfrontat a les poesies de Vidal des de la perspectiva de “com percebem les coses i com les traduïm al llenguatge gràfic”. 

A diferència dels seus companys, Enriqueta Llorca assegura que ha llançat amb les seves interpretacions de les notes en vers d’Andreu Vidal “dos missatges concloents”. Per a ella no ha estat difícil fer aquesta feina ja que –explica– tot i que no el coneixia, hi va connectar de seguida. “Entenia l’ADN de l’escriptor com el meu”, ha precisat durant la presentació de la mostra. Finalment, Margalida Vinyes ha treballat els aforismes. Un l’ha treballat des del còmic i l’altra des de la il·lustració. “La vinyeta em va costar més, però la il·lustració la vaig veure de seguida, encara que soc conscient que li vaig donar la volta. Però llegint un llibre de l’autor, ell deia que en la seva poesia cercava transmitir ideologia, llavors m’he pres la llibertat d’interpretar”, ha defensat.

Amb motiu de l’exposició, s’ha posat a la venda a Es Baluard un llibret que recull els versos d’Andreu Vidal i les il·lustracions, en una edició limitada de 400 exemplars.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF