MÚSICA
Cultura 09/03/2012

Els Amics de les Arts tornen a fer picar de mans

Xavier Cervantes
2 min
Eduard Costa ahir al Teatre Kursaal de Manresa durant el concert.

MANRESAFa unes setmanes Dani Alegret explicava a l'ARA que hi ha dues coses essencials en els concerts d'Els Amics de les Arts. "Sentim una gran excitació i ens ho passem molt bé. Un espectacle que no transmetés aquestes dues coses no funcionaria", deia Alegret. No semblava emboirat per la preocupació, però sí per la responsabilitat davant un futur que va començar ahir al Teatre Kursaal de Manresa.

Un dels reptes dels nous concerts d'Els Amics de les Arts és que les cançons d'Espècies per catalogar no desentonin al costat dels himnes de Bed & Breakfast (2009). És a dir, que el to més reflexiu de l'últim disc lligui amb l'esperit participatiu que caracteritza els seus directes. Dimarts van fer un assaig amb públic a Sant Cugat, però la prova de foc va ser ahir a Manresa, punt de partida d'una gira que comença amb tot el paper venut.

El primer assumpte l'han resolt fent que siguin les cançons antigues les que s'adaptin al nou repertori. No tant perquè sonin molt diferents com pel lloc que ocupen en el concert. Temes com Jean-Luc (que van repetir al final del xou) i La merda se'ns menja funcionen com a petits grans clímax inserits entre peces noves, fent que tot plegat tingui un estrany equilibri, perquè ahir hi va haver un moment en què després que tot el públic s'aixequés de les butaques per cantar Jean-Luc va arribar el sobtat recolliment d' Els ocells.

La nit va començar amb quatre peces d' Espècies per catalogar que es van dilatar en el temps pels llargs comentaris dels quatre Amics, tot i que van dir que en aquesta gira havien decidit que xerrarien menys, una promesa que ningú no es va creure.

La disposició sobre l'escenari va ser l'habitual, amb Dani Alegret, Eduard Costa, Joan Enric Barceló i Ferran Piqué situats en primera fila i amb el suport del bateria Ramon Aragall, el baixista Pol Cruells i la secció de vents formada per Jaume Penya, Josep Tutusaus i Santi de la Rubia. Això sí, tot fa pensar que aquest cop Els Amics de les Arts volen que tot sigui gran des del principi, com si assumissin la responsabilitat de correspondre els seus seguidors des del minut zero. I de moment, la resposta és positiva. Ja a la segona cançó del concert, Miracles , el públic picava de mans, un efecte que es va multiplicar per mil quan van sonar els temes amb més ritme, com L'affaire Sofia i L'home que treballa fent de gos . I en general les dotze cançons del nou disc van convèncer l'auditori manresà, que va rebre amb especial eufòria Monsieur Cousteau .

Públic participatiu

No és cap novetat que els seguidors del grup cantin i piquin de mans a la mínima oportunitat, però cal prevenir aquells que no hagin anat mai a un concert d'Els Amics de les Arts. Pot passar com, de fet, va passar ahir en el primer bis, que pràcticament no se senti el grup.

Les següents cites en directe d'Els Amics de les Arts seran avui mateix també al Teatre Kursaal de Manresa i demà al Teatre Fortuny de Reus.

stats