Literatura
Cultura 18/06/2013

L'arqueòleg Àlvar Caixal rep el Premi Sant Joan per la seva primera novel·la, 'Les llavors del silenci'

El premi, que atorga la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA, està valorat en 35.000 euros i la publicació de la novel·la a Edicions 62

Ara
2 min

BarcelonaL'historiador i arqueòleg Àlvar Caixal Mata (Barcelona, 1960) és el guanyador del 33è Premi Sant Joan de novel·la. L'obra, que és el seu debut novel·lístic, es titula 'Les llavors del silenci' i entrellaça dues històries, la que explica una dona anglesa sobre un seu oncle –en Frank, un metge de les Brigades Internacionals i desaparegut la primavera del 1938 en la retirada de l'exèrcit republicà al front d'Aragó– i la de l'Alfred, un jubilat de Barcelona el pare del qual –franquista convençut– s'acaba de suïcidar. La novel·la es mou paral·lelament entre la Gran Bretanya i Catalunya, entre els anys anteriors a l'esclat de la Guerra Civil Espanyola i l'hivern del 2002, entre el passat i el present dels protagonistes.

Si la novetat del Premi Sant Joan de l'any passat era la retallada del guardó –dels 60.000 euros que es va endur Andreu Martín el 2011 es va passar als 35.000 lliures d'impostos que va guanyar Ada Castells el 2012–, aquest any la novetat és qui convoca el premi, la Fundació Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa (l'antiga Obra Social d'Unnim) i el BBVA (patrocinador d'aquesta Fundació i propietari del negoci financer d'Unnim). El que no canvia és l'aliança del premi amb Edicions 62, que publicarà l'obra guanyadora a la tardor.

Àlvar Caixa és arqueòleg de la Diputació de Barcelona. Ha dirigit nombroses excavacions arqueològiques en poblats ibèrics, vil·les romanes i edificis civils, militars i religiosos de diferents èpoques. Ha publicat articles i estudis monogràfics relacionats amb el patrimoni arquitectònic, l'arqueologia i la restauració monumental. Com a escriptor, ha participat en obres col·lectives vinculades a la comarca del Matarranya i la Franja de Ponent, com el recull de relats 'L'arbreda ebrenca' (2010), del llibre de narracions 'El tren de la Val de Zafán' (2011) i de l'antologia poètica 'Poesia de frontera' (2011).

stats