CICLE MUSICAL
Cultura 23/11/2018

L’Alternatilla porta el jazz arreu de Mallorca

Polònia, les ‘jazzwomen’, la descentralització dels concerts i l’educació, els principals eixos del festival

Magda Albis
3 min
L’Alternatilla porta el jazz arreu de Mallorca

Palma12 concerts oficials en 12 municipis durant 3 setmanes. 39 músics en total, 14 dels quals provenen de Polònia. 18 activitats paral·leles, entre les quals hi ha 6 tallers i 12 concerts didàctics. Són les xifres que constitueixen la tercera edició del festival de jazz Alternatilla, que s’inaugurà dijous i omplirà de jazz nombrosos escenaris d’arreu de Mallorca fins al 8 de desembre.

“Un dels distintius del festival és la descentralització. No pretenem que el públic vagi només a una localització, sinó que volem dur els músics i el festival al nombre més gran de llocs”, comenta Ana Espina, organitzadora de l’esdeveniment. I assenyala que “el fet que un concert es faci en un recinte o en un altre canvia per complet l’experiència del concert o l’activitat cultural”.

Polònia

El país convidat de la present edició és Polònia, que gaudeix d’“una de les escenes jazzístiques més interessants d’Europa”, segons l’organització. Cinc formacions del país convidat es desplaçaran a Mallorca, entre les quals s’inclouen noms que han esdevingut referents internacionals i altres d’emergents. Szymon Mika Trio, Kinga Glyk Trio, Aga Derlak Trio, Myrczek & Tomaszewski i el cap de cartell, Marcin Wasilewsky, que dugué a terme el concert inaugural dijous.

La representació balear serà a càrrec del pianista i compositor Toni Vaquer, els contrabaixistes Toni Cuenca i Pere Bujosa, tots tres mallorquins; del bateria menorquí Joan Moll i, des d’Eivissa, el trompetista Pere Navarro i el bateria Joan Carles Marí.

Completen el programa el virtuós de l’harmònica Antonio Serrano i els catalans Irene Reig, saxofonista, el pianista i comissari del festival, Xavi Torres, i el bateria Joan Terol.

Ménage à Jazz

“Un concert únic protagonitzat per una formació inèdita”. Un dels distintius de l’Alternatilla són els concerts que creen els organitzadors per ajuntar damunt l’escenari els músics internacionals, els de l’Estat i els locals, amb l’objectiu de l’intercanvi cultural entre músics de diferents procedències. “Volem aprofitar que duim aquí músics de fora amb un bagatge, una experiència i una cultura musical diferent, i que els músics d’aquí hi puguin compartir escenari”, comenta Espina. D’aquesta manera, el programa cohesiona diferents maneres d’entendre el jazz alhora que prioritza la fusió cultural, el diàleg instrumental i la sorpresa de la improvisació, tres dels valors essencials del gènere.

Paritat i component didàctic

“Sempre feim l’esforç d’intentar apropar-nos a la igualtat de gènere i és trist que en el segle XXI s’hagi de fer amb un esforç conscient i no acabi de sorgir de manera natural”, va comentar Espina. Dels 12 concerts, n’hi haurà 5 amb presència o lideratge femení, i va afegir que “el món del jazz és un gènere que sempre s’ha caracteritzat per ser més masculí, hi ha molts més jazzistes masculins que femenins”.

Un dels projectes generats dins el festival és l’Escola Alternatilla d’experimentació musical, que va sorgir l’any passat arran d’una col·laboració amb el músic Llibert Fortuny. La programació inclou tallers educatius que es duran a terme juntament amb escoles de música per a joves promeses del gènere.

Les grans dones del jazz, protagonistes

La paritat és un dels punts en què el festival posa l’accent mitjançant el concert didàctic Femme Jazz, amb el qual es repassa la història musical del jazz des d’un punt de vista de l’aportació femenina, i no només del món vocal, sinó també del món instrumental. La saxofonista Irene Reig, el contrabaixista Pere Bujosa i el bateria Joan Terol són els encarregats de musicar aquest projecte. Les composicions de Billy Holiday, Nina Simone, Ella Fitzgerald i Mary Lou Williams, entre d’altres, sonaran a mans dels tres músics en un recital en el qual també hi tindrà cabuda una menció a les jazzwomen d’avui dia.

stats