Allau espectacular després de la hibernació estiuenca

La llarga llista de presentacions ha sorgit com una pandèmia que afecta teatre, dansa, circ i música de tot tipus; per tant, és susceptible de contagiar un immens nombre d’espectadors (grans, petits, vells, joves), sempre que siguin amants d’alguna de les moltes novetats i gèneres que ofereix el calendari. La majoria de teatres, després de la ja habitual i massa llarga hibernació estiuenca, han estirat el llençol en terra per oferir la seva col·lecció de productes de tardor -de l’hivern, ja en parlarem un altre dia. El resultat és un mostrari tan inabastable que esdevé un punt de reflexió per a tots aquells que es queixen de la mancança cultural illenca, sense comptar amb l’oferta musical, OSIB, Studium… Tot i així, aquest paper tan sols fa un recorregut molt minso pels propers tres mesos i únicament pel que fa al teatre o el circ, encara que el teatre Principal de Palma ja ha oferit al mercat tots els seus productes fins al juny, que conclouen amb un recital de Gregory Kunde, veterà tenor de primer nivell, a més de quatre òperes: Don Giovanni, Madama Butterfly, L’elisir d’amore i Los elementos, òpera barroca d’Antoni Literes, que és com va signar la peça. Així es continua la tasca de recuperació del patrimoni operístic de compositors mallorquins, un deu en aquest sentit, però aquesta és una altra història que esbrinarem quan toqui, a partir de març. Anem per feina i aneu fent agenda, que la processó és llarga.

Teatre Principal.- Teatre i circ. El resum és de tres espectacles de circ i onze de teatrals, que es repartiran tres companyies locals i vuit de fora. D’aquestes vuit, una és en català, crec: la Jane Eyre de Carme Portaceli, que entre d’altres interpreten Abel Folk i Ariadna Gil -ambdós guanyadors del premi Butaca per aquesta obra-, acompanyats, entre d’altres, per Pepa López, que és una mica mallorquina. Sens dubte, un encert. Pel que fa als mallorquins, encapçala l’escamot local Toni Gomila, com a autor i actor de Rostoll cremat, dirigida per Oriol Broggi, icona a Catalunya i que viu un dels seus millors moments o, si més no, un dels més eferverscents; seguida de Transbord, de Sebastià Portell, dirigida per Miquel Górriz i interpretada per Assun Planas i Marc Joy, obra que va néixer en format reduït en el darrer Torneig de Dramatúrgia que es du a terme al Mar i Terra i que, malgrat ser la millor, no va guanyar la final, per aquestes coses que té la fugacitat, la immediatesa del traç de la competició. La tercera en discòrdia es diu Re-cor, que dirigeix Albert Mèlich i protagonitzen Carme Sema i Mercè Sancho de la Jordana. Totes tres fan gola. De la resta, em quedaria, sobre el paper, amb Ahora todo es noche, de La Zaranda, que parla de tres captaires una mica sorgits de la literatura universal. De Rebota, rebota y en tu cara explota, no en tenc cap referència.

Fira B.- De bell nou la Fira B acumula espectacles en un cap de setmana que omplirà el teatre Principal, el Mar i Terra, el Xesc Forteza i el Catalina Valls de Palma. Pel que fa als teatrals, són quinze i una tracalada els musicals. Set que ja havíem pogut veure i que no faria gens de mal de panxa repetir l’experiència. Des de La nit de Catalina Homar, de Llop-Lladó-Solivellas, fins a Sentinel, el macroespectacle de circ que signen els Bover i que va coproduir el Principal. També hi podem trobar La classe, de Sergi Baos, i Las muchísimas, de Mariantònia Oliver, prou conegudes, com La sobremesa del roscón, que Elvira Lindo va escriure per a Assun Planas. Quant als més novells, trobam Capaltard, de Neus Nadal, dirigida per Xavi Núñez, que va guanyar el premi Llorenç Moyà i que ja ha començat el recorregut per les diferents sales de Mallorca i el seu creixement com a peça; i Llum trencada, que dirigeix Pere Fullana, que va aparèixer com per sorpresa al Teatre del Mar i busca el lloc que es mereix. Entre les novetats, Sur de Sal, de Concha Vidal, Cuzco i Parièntesis, de Diego i Clara Ingold. Joc i A s’ombra acompanyen Sentinel en el sempre molt espectacular i colorista món del circ…

Sineu.- A la ciutat reial, aquest cap de setmana, per mi com un bolet, ha brollat el Ciclop, Festival de Teatre Visual, amb companyies arribades de França, Xile, Itàlia, Catalunya, València i Mallorca. Pere Mas i les Trapo y Mocho, entre d’altres, oferiran els seus espectacles dins un marc menys convencional del que és habitual.

Manacor.- La setmana que ve toca Manacor. Naturalment, La Fornal també.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF