ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 23/11/2012

Albert Pla dispara a tort i a dret a 'Manifestación'

Albert Pla es perd en una manifestació i acaba cremant Parlaments i torturant banquers. És una de les interpretacions del nou espectacle que presenta demà a Girona i el 29 de novembre a Barcelona.

Xavier Cervantes
2 min
Albert Pla durant un assaig de l'espectacle Manifestación al teatre de Bescanó.

BARCELONAAlbert Pla (Sabadell, 1966) diu que no és gaire amic d'anar a manifestacions. "No em cauen a prop de casa", va explicar dimarts al Teatre de Bescanó, on aquests dies prepara Manifestación , l'espectacle que estrenarà dissabte a l'Auditori de Girona dins la programació del festival Temporada Alta. A l'assaig, Pla surt a l'escenari vestit amb els parracs i les botes habituals. "Sempre penso que em posaré un altre vestit, però acabo posant-me la bata i les botes. M'hi sento còmode", diu. Darrere hi ha una pancarta: "La teva vida és una puta merda, i ho saps". Pla camina a banda i banda. Parla i canta, toca un teclat i una guitarra elèctrica.

És l'Albert Pla de sempre, un corcó entre trapella i arrauxat que dispara a tort i a dret. Apunta contra els poders fàctics mentre la platea li riu les gràcies, però, com evidencia la pancarta, sembla que la intenció és disparar contra l'espectador. O, si més no, remoure'l.

Manifestación és un monòleg musical dirigit per Pepe Miravete, amb qui Pla ja va treballar a Caracuero . "Al principi volia fer una pel·lícula, un musical d'òpera, i al final fem el de sempre", explica Pla, que esquitxa l'espectacle amb cançons noves i repesques com Teófilo Garrido , Todo es mentira i Buscando . El personatge que interpreta queda amb una noia per anar a una manifestació, encara que s'estimaria més passar la tarda a casa amb ella. L'amor -o potser simplement el sexe- fa que ell accepti la cita a la mani. A partir d'aquí, el personatge es perd i comença a rodar d'una manifestació a una altra mentre busca la noia. Ara és en una protesta amb el lema "Tot és mentida", i de sobte en una altra en què els manifestants criden "Tot és veritat".

Trets al "fotut" Parlament

Enmig de l'enrenou, i empaitat per la policia, el personatge expressa un desig. Li agradaria entrar a trets al "Congrés, al Senat o al fotut Parlament", i que la multitud l'aplaudís. Convertit en un àngel exterminador, engegaria una maniobra de destrucció contra jutges, banquers, "la borsa i quatre multinacionals". La gent, pensa el personatge, dirà que està boig però que és "encantador". Tot seguit arribaria "l'èxtasi, la catarsi".

Com és habitual, Pla evita parlar del missatge de l'obra -"que cadascú ho interpreti com vulgui", diu-, treballa amb estereotips absoluts -polítics, banquers, jutges- i evita personalitzar. "Els noms passen de moda molt de pressa", afirma. De fet, les manifestacions en què es veu immers el personatge tampoc no tenen cap nom específic, ni cap referència conjuntural.

Després de l'estrena a Girona, Manifestación passarà per l'Arteria Paral·lel el 29 de novembre, dins el Festival de Jazz de Barcelona. El director artístic del festival, Joan Anton Cararach, considera que Pla té "una idea de la llibertat que el fa molt jazzístic", encara que el muntatge tingui poc a veure amb les convencions del jazz. Inicialment Cararach havia parlat amb Pla sobre la possibilitat de fer un espectacle al voltant del jazz que no s'ha pogut concretar, tot i que no descarten recuperar-lo més endavant. "Tinc una idea", diu Pla, sense especificar.

stats