Cultura 03/12/2020

Agustina Vilaret, nova presidenta de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística

L'equip de govern també està format per la directora general de Política Lingüística del país de Gal·les i el director de l'Agència per a la Llengua Friülana

Ara Balears
2 min
Agustina Vilaret: "MÉS és un projecte plural, és el grup que més representa Esquerra Republicana"

PalmaLa secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern balear, Agustina Vilaret, és la nova presidenta de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD), després del vot unànime dels 51 membres de la NPLD, segons ha fet públic aquest dijous la Generalitat de Catalunya. Vilaret dirigirà els propers tres anys les línies prioritàries i el pla d'acció de la Xarxa, juntament amb l'equip de govern format per la directora general de Política Lingüística del país de Gal·les, Bethan Webb, i el director de l'Agència per a la Llengua Friülana, triat també per al càrrec de vicepresident durant dos anys.

Vilaret ha dit que "amb aquesta presidència, les Balears són ara més presents a Europa". La secretària autonòmica ha reiterat que "tenim la responsabilitat de contribuir a fer més visible la llengua catalana al continent". Per la seva part, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, ha considerat el nomenament "molt bona notícia per a la llengua catalana a Brussel·les". El català també estarà representat per les tres direccions generals de Política Lingüística de les Balears, Catalunya i el País Valencià, juntament amb altres 12 governs de llengües d'abast mitjà.

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística es va crear l'any 2007 amb l'objectiu d'influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d'Europa.

Hi participen alguns governs estatals de la UE, i també governs regionals, associacions i entitats culturals que treballen per promocionar la pluralitat lingüística, així com universitats i centres de recerca. Actualment hi són representades diverses llengües europees: català, occità, gaèlic, escocès, gaèlic irlandès, basc, gallec, còrnic, bretó, frisó, gal·lès, macedònic, retoromànic friülà, retoromànic ladí, noruec, suec i cors.

Aquest organisme impulsa diversos projectes, entre els quals destaca l'elaboració del Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística d'Europa.

stats