CINEMA

Agustí Villaronga: "El mar' és, de les meves pel·lícules, una de les que més m'agraden: és lliure i d'autor"

El director ha participat en el cicle de cinema d'autor que organitza la UIB. L'abril del 2018 estrenarà un nou film, 'Born a King'

El director de cinema Agustí Villaronga aquest dijous a la Riera de Palma poc abans de la projecció d''El mar' dins el cicle de cinema d'autor de la UIB. / ISAAC BUJ

Agustí Villaronga ha recordat Blai Bonet. Ho ha fet aquest dijous en la projecció de la pel·lícula ' El mar' dins el cicle de cinema d'autor que organitza la UIB i just quan fa 18 anys de l'estrena del film i 20 de la mort del poeta de Santanyí. De fet, fou Villaronga qui va inaugurar el cicle de cinema fa 10 anys amb la projecció de la pel·lícula 'Després de la pluja'.

A la novel·la de Blai Bonet 'El mar' "pens que mai li ha passat el temps per damunt, sempre ha agradat a la gent jove, la indefinició davant del món és un punt d'interès sempre vigent". A més, el cineasta creu que 'El mar', "si no és la pel·lícula meva que més m'agrada, és molt a prop de ser-ho" i considera que avui dia seria una obra difícil de poder-se fer.

"Incerta Glòria' i 'Pa negre' no són pel·lícules lliures, són encàrrecs de la productora"

Villaronga ha recordat als periodistes com va conèixer Blai Bonet: "Fou quan estaven fent el guió de la pel·lícula, Bonet seguia el projecte de prop i li hauria encantat poder veure la pel·lícula". Va morir dos anys abans d'estrenar-la, però "El mar' és molt fidel a l'esperit d'en Blai", recalca el director. Villaronga no es planteja tornar a dur l'escriptor de Santanyí al món del cinema. "Seria voler fer un cinema lliure i avui dia és molt difícil, 'Incerta Glòria' o 'Pa negre' no són pel·lícules lliures sinó que són encàrrecs de la productora, no surten directament de mi. Malgrat això, jo intent trobar un camí de llibertat i connectar amb el públic".

Cinema d'autor

Villaronga creu que en aquests 18 anys ha canviat la percepció de la gent davant del cinema d'autor: "S'ha desplaçat molt cap a la televisió i les sèries i cap a un sistema d'oci, però crec que el cinema d'autor no s'hauria de perdre mai. De fet, és pioner en moltes de coses".

Pel que fa a les pel·lícules d'Agustí Villaronga, el cineasta creu que hi ha una sèrie de constants que gairebé sempre són presents als seus films, com ara "el canvi del món infantil a l'adult o el trastorn de la guerra".

Nova pel·lícula, 'Born a King'

Villaronga just acaba de tornar de Riad, a l' Aràbia Saudita, on ha rodat una part de la seva darrera pel·lícula, de producció anglesa, espanyola i àrab, titulada ' Born a King' i que s'estrenarà al mes d'abril del 2018. Segons Villaronga, "ha estat tota una aventura i el film més dur que he fet mai, ja que el rodatge ha estat complex amb actors anglesos i àrabs. No obstant això, li he agafat molta d'estima". 

Villaronga, però, assegura que, tot i haver fet tres pel·lícules molt seguides, no està cansat i té ganes d'emprendre nous projectes. Ara haurà de decidir quin serà el proper perquè pot triar. Mentrestant, no es vol pronunciar sobre si duu al cinema la novel·la de Mercè Rodoreda 'La mort i la primavera', "tot i que m'encantaria fer-la", ha conclòs el director de cinema.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF