CINEMA

El director de les emocions, Agustí Villaronga, explica 'Incerta Glòria' a Palma

L'ACIB ha organitzat una trobada amb el director mallorquí, la productora Issona Passola i els quatre protagonistes del film. La pel·lícula s'ha estrenat en versió original a una sala de Palma i a una de Manacor

Protagonistes d''Incerta Glòria' a Palma. / CLARA MARGAIS

La presentació a Palma de la pel·lícula ' Incerta Glòria' ha tingut totes les grans espases del film: el director mallorquí, Agustí Villaronga; la productora, Isona Passola, i els actors i les actrius protagonistes: Marcel Borràs, Núria Prims, Oriol Pla i Bruna Cosí, que gràcies a l'Associació de cineastes de les Illes Balears ( ACIB) han participat a un col·loqui, aquest diumenge, al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma.

Ha estat una trobada relaxada i propera en què el director, la productora i els protagonistes hi han dit la seva sobre la nova pel·lícula que "farà història". I és que Agustí Villaronga i Isona Passola, curiosament "vàrem néixer el mateix dia, mes i any". El tàndem és impecable. "Ens entenem molt bé", han recalcat tots dos, i aquesta interacció ha fet possible aquesta gran producció, 'Incerta Glòria'.

La presentació de l'acte ha estat a càrrec del president de l'ACIB, Luis Ortas, qui ha destacat la destresa del director en un món del cinema amb dificultats a les Balears. Els actors i les actrius han lloat la mà de Villaronga a l'hora de dirigir-los, "té el guió tan interioritzat que sap què ha de fer cada personatge en cada moment, se sap fil per randa el recorregut tècnic i emocional i això ajuda molt a la interpretació", ha destacat Marcel Borràs. Agustí Villaronga és un "director d'emocions i amb això també aconsegueix emocionar el públic", hi ha afegit l'actriu Bruna Cosí.

En català, a dos cinemes de Mallorca

Divendres fou el dia oficial de l'estrena d''Incerta Glòria' i a les Balears va ser estrenada tan sols a tres cinemes: a la sala Augusta de Palma com 'Incierta Gloria', en castellà, i al cinema Ocimax i als multicinemes de Manacor en la versió original catalana. A Menorca i a Eivissa hauran d'esperar la segona tongada, després de la distribució inicial, quan també arribarà a més cinemes de Mallorca i a alguns, en català.

La protagonista de la pel·lícula, Núria Prims, ho ha destacat així: "Anau a veure 'Incerta Glòria' en versió original, respira d'una altra manera, és l'autèntica". I és que en el film es mesclen els idiomes de català, castellà i aragonès. Per la seva banda, Passola ha destacat que fer una pel·lícula en català requereix un esforç conjunt molt fort i ha agraït el suport de les institucions públiques a l'acte encapçalades per la consellera de Cultura, Ruth Mateu, i el director general, Jaume Gomila.

A la trobada s'ha plantejat si és un problema rodar en català. Isona Passola ho té clar: "El més important és que la pel·lícula sigui bona i cal rodar en totes les llengües, incloses les més petites, ja que són la riquesa d'Europa. Hem rodat en català i això dona una entitat molt forta a la pel·lícula, en aquests moments 'Incerta Glòria' és al costat de les grans produccions".

Trilogia sobre la guerra

Durant el col·loqui s'ha parlat de la guerra, de la trilogia que ha fet Villaronga "sense voler-ho" amb tres pel·lícules que parlen de la guerra i la postguerra: 'El mar', 'Pa negre' i ara 'Incerta Glòria'. Villaronga "passava pensa de ser pesat en aquesta temàtica, però 'Incerta Glòria' va més enllà". L'actriu Bruna Cosí ho ha resumit amb una frase que es diu a la pel·lícula: "Matem-nos com a bons germans", en el sentit de la necessitat de "rescatar la memòria i fer net per tal de parlar-ne".

Una vegada acabat l'acte, s'ha fet una projecció d''Incerta Glòria' en català a la sala de cinemes Augusta amb la presència de cineastes, protagonistes del film i autoritats.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF