Agustí Villaronga: "Em fa gràcia que a Mallorca em tinguin en compte"

L'Arxiu del So i la Imatge enceta aquest dimarts un cicle dedicat al cinema menys conegut del cineasta 

Sis pel·lícules i un documental inèdit del cineasta palmesà Agustí Villaronga conformen un nou cicle de cinema promogut per l'Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca que comença avui horabaixa. Cada dimarts del mes d'octubre al Centre de Cultura Sa Nostra es projectaran les cintes menys vistes del director.

Villaronga, que ha participat en la selecció de les pel·lícules juntament amb l'equip de l'Arxiu, ha afirmat: "Em fa gràcia que a Mallorca em tinguin en compte. Ja fa molts d'anys que faig feina, som d'aquí i, tot i que no estic molt vinculat a l'illa, mai me n'he desvinculat del tot". També ha destacat la tasca que es fa a l'Arxiu de conservació i recuperació de documents audiovisuals.

"Aquest cicle m'agrada molt perquè hi ha molta obra inèdita. En lloc de 'Pa Negre' o 'El Mar', que són les més conegudes, hi haurà obres que són gairebé inèdites o que ha vist molt poca gent i trob que són interessantíssimes".

El cicle s'enceta avui amb la projecció de dues d'aquestes cintes desconegudes com són 'El testament de la Rosa' (2015) i 'Miquel Bauçà, poeta invisible' (2007). A més, i com a sorpresa per als espectadors que hi assisteixin, es projectarà un document inèdit titulat 'Mallorca', que ha estat rescatat per l'Arxiu. Es tracta d'un vídeo promocional de l'illa encarregat per Foment de Turisme i que data del 1985. La peça, en la qual ja es veu el segell personal del cineasta, fou descartada ja que mostra una imatge de l'illa calmada i buida i, segons el cineasta, "no es va entendre". 

Les altres pel·lícules que es visionaran són 'Tras el cristal' (1986) el 9 d'octubre; 'Aro Tolbukhin: en la mente del asesino' (2012) dia 16; 'Carta a Eva' (2002) el 23 d'octubre, i, per acabar, 'Incerta glòria' (2017) el dia 30. 

La darrera, 'Incerta glòria', és la cinta més recent que es projectarà, sobre la qual el director ha comentat que "és un poc l'excepció però tampoc no s'ha vist tant". Villaronga ha assenyalat que la pel·lícula basada en la novel·la de Joan Sales va funcionar molt bé a Catalunya però que no tingué el ressò esperat a l'estat espanyol. "L'estrena va coincidir amb el moment de tot el conflicte amb Catalunya. A més, la productora Isona Passola s'havia posicionat molt cap a la independència i supòs que això hi va influir perquè la pel·lícula té unes crítiques boníssimes i el resultat en l'àmbit estatal no va ser el mateix".

El cineasta s'ha embarcat recentment en el seu darrer projecte, encara en postproducció, el llargmetratge 'Born a king', que és la primera pel·lícula que es fa a l'Aràbia Saudita, on el cinema ha estat prohibit durant 35 anys. Villaronga ha afirmat entre rialles que "els àrabs són tremends" i ha explicat que "ara mateix la pel·lícula és al Caire, on s'està fent un doblatge en àrab perquè la pugui visionar el rei saudita. Fins que no tinguem l'ordre del rei que n'accepti la distribució no podrem fer plans". Tot i això, es preveu la cinta que s'estreni el 2019.

El director no ha volgut parlar dels projectes que té actualment sobre la taula, però ha deixat caure que n'hi ha algun que es relaciona amb Mallorca.

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF