IMPLICACIONS
Cultura 17/06/2018

Accions i reaccions

L’art per la llibertat d’expressió, revelador de posicions i fissures socials

M.j. Ribas
3 min
Mur de l’antiga presó de Palma.  Peça de Santiago Sierra.

PalmaEl que es va començar a organitzar com un acte de tres dies per la llibertat d’expressió ha esdevingut una setmana d’activitats organitzades per col·lectius de creadors i activistes. Aquestes accions han servit com a detonant i revelador de posicions divergents, unes reaccions inesperades que evidencien la polarització d’una societat i uns agents polítics amb ferides obertes o latents.

‘Art is not a crime’

El sus a la Setmana per la Llibertat d’Expressió es va donar diumenge 10 de juny amb un grafit popular als murs de l’antiga presó de Palma: uns 20 artistes urbans es varen organitzar per dibuixar el lema ‘Art is not a crime’ al lateral de l’edifici que té més visibilitat des de l’autopista.

Ja feia un any que aquest mur s’havia alliberat per poder-hi pintar legalment a Palma. Es va concedir aquest permís poc abans que es fes públic el projecte de l’antiga presó com un possible emplaçament per al Centre de Producció. El col·lectiu organitzat, amb el suport de la tenda d’esprais Linea6 i la col·laboració d’Acallar, va demanar els permisos corresponents a l’Ajuntament per a l’ocupació de la via pública.

Durant aquesta acció autogestionada, una de les grafiteres participants expressava la seva empatia amb la situació de Valtonyc: “Ens podria passar a tots. Quan un grafit, el rap o el punk no molesten és que hi ha un problema.”

L’eslògan ‘Art is not a crime’ va ser un dels més utilitzats en el món del grafit des de la seva aparició, quan pintar a la via pública de Nova York es va començar a criminalitzar. Ella mateixa comentava que “el que és interessant és la vigència d’aquesta posició.

Tot i que l’art, i el grafit en concret, pot ser assimilat com una moda o una tendència, té un origen reivindicatiu.”

Tot i tenir els permisos corresponents, i que l’Ajuntament era conscient d’aquesta acció, la pintada no va durar ni 24 hores, segons el batle Antoni Noguera, “per un problema de coordinació”, ja que les obres de l’antiga presó varen començar de manera molt inoportuna amb la demolició d’aquesta paret. Els grafiters no en varen ser informats a temps i consideren sabotejat el seu treball.

Segons ells, “la potència del component simbòlic de l’acció evidencia un total desinterès per part de les administracions”. Tot i que el batle ha declarat que estava interessat a reunir-s’hi, el mal ja està fet.

Presos polítics

Dilluns 11 de juny es va instal·lar la peça Presos políticos en la España contemporánea de Santiago Sierra a la plaça d’Espanya. L’obra va ser retirada d’Arco per la direcció d’Ifema per evitar polèmiques.

Aquesta exposició, organitzada pel grup de suport a Valtonyc i Fora Morrals, ha obtingut el permís de l’Ajuntament d’ocupació de la via pública. Tot i que Cort no s’hi ha volgut posicionar clarament, l’entén com una eina de diàleg pacífica. El PP es va oposar a la instal·lació de la peça, i Actúa Balears en va exigir la retirada.

L’exposició va anar acompanyada d’un debat a Casa Planas el dimarts 12, al qual varen participar els artistes plàstics Eugenio Merino, Pablo España (del col·lectiu Democracia), Abel Azcona i el mateix Santiago Sierra. Tots ells han patit la censura o s’han vist encausats en judicis a causa de la seva obra. La xerrada la va moderar la periodista Rosa Pérez, de Radio 3. Al debat es va plantejar la idea de l’art com a detonant, si la repercussió d’aquest és la mateixa peça, i com en contextos específics una peça pot adquirir rellevància mediàtica i, en canvi, altres obres també carregades de contingut simbòlic queden invisibilitzades.

Aquella mateixa nit les peces de Sierra varen ser pintades i algunes tomades a terra. També al portal de Can Alcover hi varen aparèixer pintades en què podia llegir “ Muerte OCB ”, “ Arriba España ”, “ Vamos a por vosotros ” o “ Hijos de puta ”.

El col·lectiu Fora Morrals va convocar una concentració en contra del’atac el dissabte a les 18 h a la plaça d’Espanya, i el sindicat STEI ha presentat una denúncia per les pintades intimidatòries.

Teatre per la Llibertat

Èxit de convocatòria al Teatre del Mar, en què 14 artistes representaren les seves peces crítiques, de música, dansa, clown o poesia. Entre els participants hi vàrem poder trobar Clara Ingold, Llonovoy, Laia Martínez i els actors també imputats per altres causes Willy Toledo i Toni Albà.

stats