Arqueologia
Cultura 21/03/2021

Troben a Sichuan més de 500 relíquies d'una civilització poc coneguda de fa més de 3.000 anys

Hi ha màscares d'or i de bronze entre els objectes descoberts en sis pous de sacrifici

2 min
Màscara d'or trobada a les runes de Sanxingdui

BarcelonaArqueòlegs xinesos van anunciar aquest dissabte en una roda de premsa la important troballa arqueològica de més de 500 relíquies a les ruïnes de Sanxingdui, una excavació prop de Guanghan, a la província xinesa de Sichuan. La descoberta inclou màscares d'or i bronze, ornaments d'or amb forma d'ocell i arbre i peces d'ivori, jade i fusta. Els objectes s'han trobat en sis pous rectangulars excavats en una zona on, segons el cap de l'equip d'excavació, Tang Fei, l'antiga civilització a la qual pertanyen oferia sacrificis al cel, a la terra i als avantpassats.

Les relíquies trobades a Sanxingdui podrien ajudar a entendre millor l'origen de la cultura xinesa. Segons Shi Jinsong, director de l'Institut Arqueològic a l'Acadèmia Xinesa de Ciències Socials, la qualitat i la tècnica dels objectes és més avançada que la d'altres artefactes d'una època semblant trobats en altres indrets de la Xina. Això inclou Zhong Yuan, la zona del riu Groc on va néixer la dinastia Shang i que fins ara era considerada la civilització més avançada de l'època i el bressol de la cultura xinesa. Les descobertes de Sanxingdui suggereixen que la història de la Xina podria ser més complexa del que es creia i que la seva civilització es podria haver format a partir de la fusió de diverses civilitzacions o cultures ancestrals.

El misteriós regne Shu

El recinte arqueològic de Sanxingdui té 12 quilòmetres quadrats i es creu que conté les restes del regne Shu, que es va originar fa uns 4.800 anys i va desaparèixer de la nit al dia fa prop de 3.000 anys. L'enclavament es va descobrir el 1929 quan un camperol va trobar una pedra de jade de colors vius mentre excavava una rasa. El 1986 s'hi van excavar dues tombes rituals amb més de 1.000 objectes d'or, bronze, jade i marfil, incloses algunes màscares sagrades i altres tresors. A Sanxingdui s'han trobat algunes de les peces de bronze més grans i antigues del món, com ara un arbre sagrat de quatre metres.

El jaciment és un dels grans misteris de l'arqueologia xinesa perquè els objectes desenterrats no semblen tenir connexió amb la cultura xinesa posterior, cosa que dificulta atribuir-ne les funcions. Els últims descobriments, tanmateix, apunten que les relíquies es feien servir durant rituals religiosos. Es creu, per exemple, que un sacerdot portava la màscara d'or durant la cerimònia sagrada i que després era enterrada juntament amb altres objectes valuosos.

stats