Cultura 11/01/2019

12 propostes culturals per a aquest cap de setmana

Teatre, música i espectacles els dies 12 i 13 de gener

Ara Balears
5 min
12 propostes culturals per aquest cap de setmana

Fins demà o la propera metamorfosi’

Nova etapa en la trajectòria de Soldevila

El músic, cantant i compositor menorquí Guiem Soldevila inicia una nova etapa en la seva trajectòria musical. Apostant pel canvi i l’evolució com a actitud vital, Soldevila presenta ara 'Fins demà o la propera metamorfosi', un disc enregistrat entre França, Barcelona i Menorca el 2018, en el qual expandeix el seu llenguatge i el seu univers musical, transitant per la cançó d’autor, el pop, el folk, l’electrònica i el rock. Compost per deu cançons, aquest quart treball discogràfic del músic parla dels canvis fets realitat, d’esperança, de dubtes, d’amors i de llibertat. A més, rep col·laboracions destacades d’artistes del panorama musical català com Gemma Humet i Cece Giannoti.

Sala multifuncional del Mercadal (avinguda del Metge Camps). Dissabte 12 a les 21 h. 12 euros.

‘Alter Face’

PHONA CICLE DE NOVES MÚSIQUES

Alter Face Piano Ensemble tanca la primera edició de Phona Cicle de Noves Músiques de Mallorca amb un concert que capgira la sonoritat del piano, amb un repertori titulat ‘String Piano’. Es tracta d’un recull d’obres en què els dos pianistes utilitzen el total de l’instrument: Per descomptat, les tecles, però també les cordes i qualsevol part del seu ‘moble’. El concert, que inclou fins a quatre estrenes mundials, de compositors de Catalunya, França, Alemanya i Finlàndia, és a càrrec dels dos compositors, François Rossé i Sami Klemola. El públic podrà compartir amb ells una conversa després de l’actuació.

Església del Figueral (carrer del Marquès de Bèlgida. Marratxí). Dissabte 12 a les 19 h. Gratuït.

Minimal Tempo

SEXTET

Sextet de música ambiental i minimalista envoltat d’efectes electrònics i instruments clàssics. Una combinació delicada de música i dansa, un directe íntim inspirat en Ludovio Einaudi i Olafur Arnalds amb la col·laboració d’Espai Escènic Dansa Contemporània.

Teatre Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte 12 a les 20.30 h. 12 euros.

Retrockspectiva 2019

30È ANIVERSARI DE DOODLITTLE

Concert dels Dixies (amb membres de Sexi Sadie) i The Indian Summer, precedit per la taula redona '30è aniversari de Doodllittle (1989), un punt d’inflexió per a la música Indie Rock', amb el mànager musical Joan Vich.

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma). Dissabte 12 a les 20.30 h. Gratuït.

Zona Restringida

FESTES DE SANT SEBASTIÀ 2019

Microespectacles escènics en espais no convencionals en el marc de les festes de Sant Sebastià. Amb aquesta activitat, Zona Restringida vol mostrar espais de la ciutat que normalment no es visiten i espais quotidians en un altre context. D’aquesta manera, les festes de Sant Sebastià arriben a cinc districtes de Palma per acostar la cultura als palmesans, i animar que els ciutadans descobreixin diferents barris de la ciutat.

Trobada a la plaça de Santa Eulàlia (Palma) Dissabte 12 i a la plaça dels Nins (Palma) diumenge 13; a les 18.30 h, a les 19.10 h, a les 19.50 h, a les 20.30 h i a les 21.10 h. Gratuït

‘Madame Marie’

LA FORNAL ESPECTACLES

María Altamir Latre és una de tantes víctimes invisibles del franquisme. El mes d’abril del 1937 se li obrí la causa 302/1937. El seu delicte? Tenir 85 monedes de plata. El règim franquista havia decretat que els ciutadans havien de canviar al banc les monedes de plata per bitllets en paper. La moneda espanyola s’havia devaluat molt i si Franco volia armament només ho podia pagar amb la plata dels espanyols. La senyora Altamir era la 'madame' –així la coneixien– d’una casa dedicada a la prostitució a l’actual passeig d’Antoni Maura, més conegut com a Na Camel·la, molt a prop de l’Escola Graduada, edificada per la Segona República. Després del cop d’estat, l’escola va ser convertida en presó i en un lloc de tortures i repressions. “La manca de coherència i credibilitat d’un règim podrit per la corrupció i l’absència de principis, i d’una justícia que no podia ser diferent dels qui la patrocinaven, es manifesta quan s’escodrinyen els papers dels arxius. La seva lectura provoca sovint perplexitat, vergonya o indignació. Aquest cas, indecorós de principi a fi, permet en certs moments fins i tot una mitja rialla. Resultaria còmic si darrere tot aquell tramat no hi hagués una persona que ho pagà amb una perllongada etapa de presó”. Carrabiners, militars i una ‘madame’. El règim en un bordell.

Sala La Fornal (carrer de les Coves dels Hams. Manacor). Dissabte 12 a les 18 h i a les 20.15 h i diumenge 13 a les 19 h. 13 €.

‘Rostoll cremat’

PRODUCCIONS DE FERRO

'Rostoll cremat', nova producció de Toni Gomila i Oriol Broggi, és una al·legoria de l’ambició humana reflectida a la Mallorca contemporània. Director i dramaturg presenten una proposta de reflexió sobre la nostra societat actual a partir del bagatge adquirit de la literatura popular i universal: en Joanet de la Gerra i George Sand com a fil conductor de la narració, amb esquitxades de Shakespeare, Txèkhov i Ibsen. Després d’obrir-se camí amb 'Acorar', 'Infinir' i 'Peccatum', 'Rostoll cremat' suposa la primera gran producció de Toni Gomila com a dramaturg, que torna a desplegar, aquí també com a actor, la seva autoritat i precisió en el maneig de la llengua. 'Rostoll cremat' és una producció del teatre Principal de Palma i el festival Frec de Barcelona amb Produccions de Ferro i la col·laboració de La Perla 29.

Teatre Principal de Maó (costa d’en Deià, 40). Dissabte 12 a les 20 h. 18 euros.

‘Personajes para llevar’

IMPROVISACIÓ

Hi ha vegades que en lloc de veure la vida del protagonista de la pel·lícula, ens agradaria més saber què passa al seu ca, o a l’antagonista, o a la caixera del supermercat. Un espai d’improvisació on el públic podrà elegir els protagonistes i els actors es faran càrrec de la resta.

Sala Trampa (carrer de Caro, 19. Palma). Dissabte 12 a les 20.20 h. 9 euros.

‘Espía a una mujer que se mata’

PRODUCCIONES TEATRALES CONTEMPORÁNEAS

En una bonica casa de camp, la vida agradable de Vania i la seva neboda Sonia es veu molesta per la presència d’un vell professor i la seva jove esposa, Elena, que incita la passió de Vania i el doctor Astrov, de qui Sonia està enamorada en secret. Una obra de Producciones Teatrales Contemporáneas, dirigida per Daniel Veronese.

Espai Cultural Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, Eivissa). Dissabte 12 a les 21 h. 20 euros.

‘La lista de mis deseos’

LLUM BARRERA

Quan Martina oculta el seu marit, que ha guanyat més de 18 milions d’euros a l’Euromilió, no s’imagina el tomb que farà la seva vida. I és que la seva existència està sostinguda per un home que l’adora, unes amigues que la fan riure, dos fills independents que no li donen gaires maldecaps i un pare que només reté els darrers sis minuts de cada conversa. Es podria dir que Martina és feliç a la merceria, mentre treballa cada dia en un blog que a poc a poc va augmentant el nombre de visites. Pensa en la llista de desitjos que espera complir algun dia. Des d’una televisió de pantalla gegant per al seu marit fins a un pelador de verdures, desitjos que faran la seva vida més gran. I un somriure es dibuixa a la seva cara quan imagina que les coses sempre estaran bé, quan pensa que res, ni tan sols 18 milions d’euros, poden alterar la seva existència. El que no sap és que s’equivoca, i molt.

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18). Dissabte 12 a les 20 h i diumenge 13 a les 19 h. 25 euros.

‘Els altres’

Cultural-ment

Un clam contra l’oblit, una obra esperançadora. Un homenatge al batle republicà Emili Darder. 'Els Altres' són tots els represaliats, assassinats, torturats, mutilats, les famílies, els drets perduts, les usurpacions, les violacions, les mentides, els robatoris, la discriminació, la defenestració, l’exili, la presó, la mort de la cultura, la manca de llibertat, l’endarreriment del país, el silenci... i sobretot, la por.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 12 a les 21 h i diumenge 13 a les 19 h. A partir de 14 euros.

‘La nit és comèdia’

MONÒLEGS

'La nit és comèdia' és un espectacle de monòlegs conduït pels actors Nacho Guerreros i Jordi Sánchez que inclou les aparicions de Miki Dkai, Xavier Deltell, Nico Lozano i Julio A Secas. L’espectacle es basa en una sèrie d’esquetxos còmics en què el públic gaudirà en directe dels actors amb més carisma de la coneguda sèrie 'La que se avecina'.

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18). Dissabte a les 21 h. 28 euros.

stats