Agenda cultural

12 plans culturals per al cap de setmana que no poden faltar a la teva agenda

L'Escena Poblenou, el Barcelona Dibuixa i el Festival Filmets, entre les propostes

ARA
5 min
'Fragile 2.0', espectacle inaugural de la setzena edició de Passatge Insòlit.

Una nova edició del 48 H Open House de Barcelona, aquesta vegada centrat en l'arquitectura mediterrània, i l'estrena de l'esperada comèdia romàntica de Wes Anderson són algunes de les propostes culturals per al cap de setmana.

1.

Torna Passatge Insòlit amb un 2x1: més espais i espectacles en una mateixa edició

La setzena edició del festival Passatge Insòlit de Santa Coloma de Gramenet es desplega pel Teatre Sagarra i Can Roig i nous espais com els Jardins de la Torre Balldovina i el Teatre La Colmena. També ampliarà programació amb 12 espectacles de 10 companyies. La inauguració serà amb Fragile 2.0, una obra de la companyia LaBú Teatre que reflexiona sobre la fragilitat humana, tan present durant la situació pandèmica. Mobilus, d'Addaura Visual, és una altra de les peces destacades: ret homenatge a l'escultor Alexander Calder. Les entrades estan disponibles a Koobin

22, 23 i 24 d'octubre 

2.

Festival Escena Poblenou

El 20è Festival Escena Poblenou teixeix vincles amb les illes Balears i n'acull dos espectacles: Téntol de la Cia. Manipulats i P-Acte Idiota d'Hermanas Picohueso. Alhora, el festival continua potenciant els artistes emergents i llenguatges escènics sorgits al barri: s'han organitzat activitats gratuïtes amb reserva prèvia com la xerrada participativa Les arts escèniques: com volem que sigui aquest futur imminent?, però també altres de pagament com l'obra de teatre Vitamina Aire de Joel Álvarez i l'espectacle de circ 4 parets i un sostre dels SPUTNIKS_CIA.

Del 21 al 24 d'octubre 

3.

Arquitectura mediterrània a l'Open House Barcelona

Enguany el tema del 48 H Open House Barcelona 2021 se centra en l'arquitectura mediterrània i dona importància a les arrels populars i a la creació local. Destaquen sobretot els homenatges als arquitectes José Antonio Coderch (Sitges, on va passar els seus inicis professionals, s'incorpora a la programació) i Enric Miralles. El festival permetrà visitar 227 edificis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt i Sitges.

23 i 24 d'octubre 

Il·lustració per a l'Open House Barcelona 2021.
4.

La 12a edició del Barcelona Dibuixa està per llepar-se'n els dits!

"Menja't el món" és el lema que explica la proposta temàtica del Barcelona Dibuixa. Museus, teatres i altres espais de la ciutat exploraran el món culinari i l'univers dels aliments a través del dibuix. S'oferiran 36 tallers per a totes les edats en què es podran investigar icònics aliments com la garrofa de Miró. També hi haurà tallers com ara Ciutat comestible de la dissenyadora Irma Arribas, que anima els participants a crear un pòster amb una recepta d'una ciutat per fer-la comestible, o Tramant el color de Mariona Cañadas i Pedro Murúa, que incita a jugar amb els colors a través de teixits de paper.

24 d'octubre

Fragment del cartell elaborat per al Barcelona Dibuixa 2021.
5.

El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

El 18è Festival Nacional de Poesia programa durant set dies diferents activitats en diversos espais de Sant Cugat del Vallès com l'Ateneu Santcugatenc i la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. En aquesta edició, la música serà present al recital poètic fusionat amb rumba Rumbesia, i l'estrena de l'espectacle Maria-Mercè Marçal. No res és tot, dirigit per Jordi Bosch i en què col·laboraran els músics Joan Chamorro i Andrea Motis. També hi haurà espai per als homenatges: es commemoraran els centenaris dels naixements de Montserrat Abelló i Manuel de Pedrolo.

Del 15 al 21 d'octubre 

6.

El Festival Filmets a Badalona

La 47a edició del Festival de Cinema Filmets presentarà 237 curts en competició al Teatre Zorrilla de Badalona, l'Institut Français de Barcelona i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. The letter room i Mi querido Juan Manuel seran dos dels plats forts de la inauguració. En les 27 sessions competitives hi haurà premières internacionals, pel·lícules nominades als Oscars i curts estrenats als festivals de Canes i Sundance, entre d'altres. Per primer cop l'Hospital Germans Trias serà seu oficial per acostar les pel·lícules als pacients ingressats i al personal sanitari. Cal destacar que les sessions presencials seran gratuïtes, però s'haurà de reservar prèviament a la pàgina web del festival.

Del 22 al 31 d'octubre

7.

'La Crónica Francesa', per fi a la gran pantalla

L'última estrena de Wes Anderson arriba a les cartelleres. A La Crónica Francesa el director texà homenatja el món del periodisme: ambientada en una redacció d'un diari nord-americà en una ciutat francesa fictícia del segle XX, sorgeixen tres històries connectades entre si. Veurem un jove Timothée Chalamet i un experimentat Benicio del Toro compartint pantalla amb actrius com Léa Seydoux o Frances McDormand.

22 d'octubre 

8.

Rocío Molina al Temporada Alta

La trencadora bailaora malaguenya Rocío Molina presenta al Temporada Alta la primera part de la Trilogia sobre guitarra. En aquesta peça –titulada Inicio (Uno)– l'artista vol tornar a l'essència i endinsar-se en el ball sense artifici. Molina vol treballar el concepte de puresa i ho fa amb ajuda de la guitarra del compositor Rafael Riqueni, un dels grans mestres de la guitarra flamenca.

22 d'octubre

Rocío Molina i Rafael Riqueni durant l'espectacle 'Inicio (Uno)'.
9.

'War Requiem' al Liceu

War Requiem, obra mestra de la literatura musical universal, va ser encarregada amb motiu de la consagració de la catedral de Coventry l'any 1962, refeta després dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial. El director escènic Daniel Kramer aborda la peça original de Benjamin Britten per reivindicar i amplificar el pacifisme radical del compositor britànic. Kramer i el fotògraf Wolfgang Tillmans presenten un escenari on les atrocitats de l'home culminen en un món ocupat pel regne vegetal, que acaba triomfant davant la violència.

Del 21 d'octubre al 2 de novembre 

10.

Fa 50 anys de l'himne de Pau Casals

Fa cinquanta anys de l'himne que Pau Casals va crear per a les Nacions Unides basat en la lletra del poeta W.H. Auden. La Fundació Pau Casals vol recordar aquell moment històric amb un concert al Palau de la Música Catalana, a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia (sota la batuta de Tomàs Grau) i l'Orfeó Català, que interpretaran, entre d'altres, l'Himne per a les Nacions Unides.

24 d'octubre 

11.

Black Music Festival

El Black Music Festival Edició Especial commemora els 30 anys de la icònica pel·lícula The Commitments amb dos concerts del protagonista Andrew Strong i dues projeccions del film a Girona i a Viladecans. Strong actuarà a l’Atrium de Viladecans i a La Mirona de Salt. A més a més, dissabte, dia 23, farà una col·laboració especial a La Volta de Girona acompanyant la Black Music Big Band Junior, la formació petita de la Black Music Big Band, formada per nens i nenes de 9 a 14 anys. El blues de Blanquito Zurdito i la particular fusió de jazz, hip-hop i funk dels texans Ghost-Note són altres de les propostes del festival.

22 i 23 d'octubre

El grup Ghost-Note, provinents de Dallas (Texas).
12.

'El amor brujo', a L'Auditori

La Banda Municipal inaugura la temporada 2021-2022 amb El amor brujo, en què participa la cantaora Esperanza Fernández. L'obra (original de Manuel de Falla) narra la història d'una jove parella (Candelas i Carmelo) i un antic amant de la noia que es manifesta en forma d’espectre. Sortilegis, esoterisme i música andalusa són alguns dels elements que conformen el concert dirigit per José R. Pascual-Vilaplana.

24 d'octubre

stats