Escultura
Cultura 11/11/2014

El drac del Parc Güell, el gat de Botero i 'Dona i ocell', entre les 10 escultures universals de Barcelona

La iniciativa organitzada per l'entitat Capital de la Cultura Catalana finalitza amb 7.263 vots a les 50 candidates a les escultures universals de l'espai públic barceloní

Acn
3 min

BarcelonaBarcelona coneix, des d'aquest dimarts, les 10 escultures universals del seu espai públic. La iniciativa de l'organització Capital de la Cultura Catalana, amb motiu de la capitalitat cultural Barcelona 2014, ha rebut un total de 7.263 vots per a cinquanta candidatures a través del seu web. Aquesta àmplia participació ha premiat les següents 10 obres:

'El Drac' (1903), d'Antoni Gaudí

El símbol més emblemàtic del Parc Güell ha esdevingut una de les escultures més famoses del mestre de l'arquitectura, feta amb trencadís de ceràmica, feta entre 1900 i 1903.

"El Drac", de Gaudí

'El desconsol' (1907), de Josep Llimona

La idealització de la figura femenina i el dramatisme pel dolor són reflectits a l'escultura de Josep Llimona. L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya, i la seva rèplica, feta el 1917, es troba al Parc de la Ciutadella, davant del Parlament.

"El Desconsol", de Josep Llimona

'Dona i ocell' (1983), de Joan Miró

Sobre l'estany del Parc de Joan Miró, s'eleva aquesta escultura de 22 metres, de pedra artificial i revestida amb ceràmica de color vermell, groc, verd i blau tractada com a trencadís.

'Dona i ocell', de Joan Miró

'Homenatge a Picasso' (1983), d'Antoni Tàpies

L'Ajuntament de Barcelona va encarregar a l'artista barceloní la realització d'un monument dedicat a Picasso. El resultat va ser una fusió de mobles modernistes travessats per unes bigues de ferro pintades de blanc, recordant l'època en què Picasso va viure a la Barcelona industrial.

'Homenatge a Picasso', d'Antoni Tàpies

'Conjunt escultòric' del doctor Robert (1910), de Josep Llimona

Situat a la plaça de Tetuan, el monument està dedicat a Bartomeu Robert, metge i alcalde de Barcelona el 1899. El conjunt mostra a obrers i camperols, polítics, intel·lectuals, clergues, el doctor Robert i al·legories a la Música, la Poesia i la Medicina.

'Conjunt escultòric del Dr. Robert', de Josep Llimona

'La República' (1910), de Josep Llimona

La segona obra seleccionada de l'escultor català és un homenatge a Pi i Margall per la seva trajectòria política. La plaça del Llucmajor, a Nou Barris, acull aquesta obra feta sobre un pedestal d'acer, on hi figura l'al·legoria de la República, feta de bronze, i un medalló del polític barceloní.

'La república', de Josep Viladomat

'Dama del paraigua' (1884), de Joan Roig

La figura d'una dama, amb vestit d'època, dempeus amb un paraigües, és la font que acull el Zoo de Barcelona des del 1957. Aquesta escultura, de Joan Roig, es va fer en motiu de l'Exposició Universal de 1888.

'La dama del paraigua', de Joan Roig

'El Gat' (1987), de Fernando Botero

Instal·lat el 1992 a Barcelona per amb motiu dels Jocs Olímpics, 'El gat' de Botero s'ha passat quinze anys buscant casa. Ha estat en quatre punts diferents de la ciutat, i finalment el 2003 es va decidir posar a la Rambla del Raval.

'El gat', de Fernando Botero

'La Deessa' (1910), de Josep Clarà

Feta de marbre blanc, el 1982 es va decidir traslladar 'La deessa' a la Casa de la Ciutat de Barcelona per evitar el seu deteriorament, i es va instal·lar en el seu lloc, a la Plaça Catalunya, una còpia realitzada per l'artista Ricard Sala.

'La deessa', de Josep Clarà

'David i Goliat' (1992), d'Antoni Llena

L'última escultura premiada és 'David i Goliat', d'Antoni Llena, inaugurada el 1992 en motiu dels Jocs Olímpics. Simbolitza, entre altres interpretacions, el contrast entre el barri del Somorrostro, que ocupava la zona on està l'escultura, una zona degradada, i l'actual Vila Olímpica, convertida en barri residencial d'alt nivell.

'David i Goliat', d'Antoni Llena
stats