10 plans culturals per al pont de la castanyada

Música, tecnologia, circ i molt més

Ara
5 min
Rodero 2

BarcelonaL'espectacle Misteris de l'instant de l'orquestra de Girona, el film Fanny: the right to rock a l'In-Edit i el reggae de Vin Gordon al Say It Loud Festival, entre les propostes per passar aquest pont amb cultura.

1.

La GIO al Temporada Alta

L'orquestra GIO Philharmonia commemora deu anys i estrena nou director, Francesc Prat. Per celebrar aquestes dues fites han preparat un espectacle que s'estrena a l'Auditori de Girona diumenge a les 20 h. Dirigit per Xavier Sabata i amb una escenografia elaborada pel grup Cube.bz, tocaran peces d'autors com Britten, Mozart, Rameau, Guix i Händel, totes connectades per una mateixa línia temàtica: l'exaltació a la vida. Misteris de l'instant és el títol i tindrà una durada d'una hora i mitja. Aquell mateix dia, la jove cantaora María José Llergo actuarà al Teatre Municipal de Girona. Tot plegat, dins la programació del Temporada Alta, que aquest cap de setmana inclou el mestre de l'autoficció, Sergio Blanco, i l'estrena d'Els colors de Duke Ellington.

30 d'octubre - 1 de novembre

2.

‘Fanny: the right to rock’ a l'In-Edit: el poder de les dones a l'escena rock dels 70

L’In-Edit vol donar veu a històries de pioneres sovint oblidades convidant Fanny, el grup de les germanes Jean i June Millington, dues nord-americanes d’origen filipí que al principi dels anys 70 van decidir fer rock, aleshores un camp que semblava prohibit per a les identitats femenines. Com indica el títol (The rigth to Rock), es tractava de reclamar el dret de fer rock. El film el dirigeix Bobbi Jo Hart, responsable també d’un documental sobre la selecció de futbol femení canadenca, un altre àmbit on les dones han reclamat el dret de ser-hi. Una altra projecció imprescindible és el documental L'home dibuixant. Una conversa amb Jaume Sisa, en què Joan Celdran Danés i Àngel Leiro parlen amb el cantautor sobre tòpics com la por, els records i el fracàs.

30 d'octubre

El grup Fanny en un concert als 70.
3.

Un divendres al Sónar CCCB

El Sónar torna "al Born" (al CCCB) arriba amb propostes molt interessants (alerta amb les entrades exhaurides). Dues de les propostes més potents són el grup Space Afrika i la cantant barcelonina Bikôkô. Aquesta última, amb només 19 anys, ja ha presentat el seu primer treball anomenat Aura Aura, amb ritmes neosoul i R&B. Alguns ja la comparen amb pioneres com Erykah Badu. El mateix dia també es podrà gaudir d'altres activitats com la Vídeo Càpsula de Yeule, on el compositor Nat Ćmiel oferirà un xou musical immersiu amb imatges d'ambient, glitch i postpop del Sud-est Asiàtic.

29 d'octubre

4.

Homenatge a Joan Chamorro

El Voll-Damm Barcelona Jazz Festival estrena un Retrat d'Artista dedicat a Joan Chamorro, un espectacle de big band on actuaran els artistes que tenen treballs amb el mestre del jazz: Rita Payés, Andrea Motis i Joan Codina són alguns dels noms destacats. El concert presenta un repertori especial amb temes clau per entendre la trajectòria del compositor, impulsor de la Sant Andreu Jazz Band. Del programa d'enguany també recomanem el concert Nits al Harlem, de Mandé Africa, una proposta que explora l'univers musical de Gàmbia, Guinea, Burkina Faso i Mali.

29 d'octubre

5.

La Troba Kung-Fú al Circ Cric

El Circ Cric celebra el 40è aniversari amb la Troba Kung-Fú. La icònica companyia de Tortell Poltrona i Joan Garriga, acompanyats de músics i artistes, fusionaran circ i música per donar vida a la carpa de Sant Esteve de Palautordera. A més, la programació de la temporada de tardor s'amplia fins al 21 de novembre. Els divendres es podrà gaudir de Brins de Safrà, un espectacle-sopar de Luara Mateu i Joan Grivé centrat en l'art de pallasso; els dissabtes, del Que Bèstia!, de Tortell Poltrona, inspirat en els gags clàssics dels grans pallassos d'inicis i mitjans del segle XX; i els diumenges de Catacric.40, una proposta que barreja circ i música.

31 d'octubre

6.

'Roots Garden & Vin Gordon' al Say It Loud Festival

Vin Gordon és una de les llegendes vives del nostre temps. El trombonista jamaicà va començar la carrera musical a principis dels 60 i des d'aleshores no ha parat. Col·laborador en temes com Exodus i membre de The Wailers i The Skatalites, ara s'ajunta amb Roots Garden Sound System, un dels col·lectius més representatius de la comunitat reggae de Brighton (actius des del 1995), per crear l'experiència Roots Garden meets Vin Gordon. Tindrà lloc a la Fabra i Coats i les entrades estan disponibles a la web oficial del festival.

31 d'octubre

Vin Gordon.
7.

'España oculta. Fotografies de Cristina García Rodero' a la Nau Gaudí

El consorci del Museu d'Art Contemporani de Mataró i la Fundació La Caixa presenten España oculta. Fotografies de Cristina García Rodero a la Nau Gaudí. Una mostra de 72 fotografies en blanc i negre realitzades entre 1975 i 1988 que, amb textos de Lola Garrido, tracten l’"Espanya dels pobles". L’artista García Rodero capta l'essència de l'Espanya profunda i tradicional: hi documenta les festes i les tradicions lligades a la vida rural. L'exposició dona continuïtat a una antiga col·laboració entre les dues entitats, que ja van portar el 2017 el treball Un arc, un iglú, una ciutat, de l’artista italià Mario Merz.

A partir del 28 d'octubre

8.

La primera exposició de Panorama al MACBA: 'Apunts per a un incendi d'ulls'

Panorama. Apunts per a un incendi d'ulls és una exposició que agrupa obres recents d'artistes destacables que s’exhibeixen a Barcelona per primera vegada. S'hi mostren produccions de diverses disciplines, com ara la pintura, l’escultura, la videoinstal·lació, la performance, la fotografia i el tèxtil. Es vol reivindicar la realització d’exposicions in situ com a experiència artística. El títol procedeix d’un poemari de Gabriel Ventura escrit el 2020 i parla de la visió, el record i les noves formes de coneixement.

Fins al 27 de febrer

9.

'Il Barbiere di Siviglia' al Cicle d'Òpera de Catalunya

Figueres acull al Teatre El Jardí l'òpera Il Barbiere di Siviglia. L'obra distribuïda en dos actes i sobretitulada en català, és un text de Cesare Sterbini basat en Le barbier de Séville de Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Amb Daniel Gil de Tejada com a director musical i Pau Monterde com a director escènic, s'ha reconstruït aquesta obra estrenada a Roma el 20 de febrer del 1816 i ara recuperada per la Fundació Òpera. Entrades a la web de l'Ajuntament de Figueres.

Fins al 14 de novembre

10.

'Una dent sota el coixí' a la Sala Beckett

Els dubtes a què s'han d'enfrontar els infants quan els cau una dent són tot un món. Por, felicitat o il·lusió són alguns dels sentiments que experimenten. La Sala Beckett presenta l'espectacle Una dent sota el coixí, una obra de Cristina Clemente dirigida per Arnau Nadal. La història té com a protagonista la Lluïsa, responsable del magatzem de joguines del Ratoncito Pérez. Quan l'animal recull una dent, l'hi porta. Ella pot saber com és l'infant a partir de la dent i esbrinar quin regal el farà feliç. Ara que ja és gran busca algú que la substitueixi. Troba la Violeta i juntes emprenen tota mena d'aventures.

Del 30 d'octubre fins al 14 de novembre

Meritxell Yanes a 'Una dent sota el coixí'.
stats