Agenda cultural
Cultura 28/01/2022

10 plans culturals per al cap de setmana

El concert de Ferran Palau al Guitar BCN i l'arribada de l'última pel·lícula de Thomas Anderson als cinemes, entre les propostes

ARA
4 min
Ferran Palau i les col·laboradores imprescindibles.

BarcelonaConcerts, obres de teatre, exposicions i l'estrena cinematogràfica d'una obra mestra componen la llista d'activitats que us hem preparat per a aquest cap de setmana.

1.

La música emcional de Ferran Palau

El festival Guitar BCN s'inaugura aquest divendres amb un concert molt especial de Ferran Palau al Palau de la Música. Hi presentarà les cançons del disc Joia (2021), i ho farà amb una àmplia nòmina de convidades: Iris Deco, Carlot Flânneur, Anna Ferrer, Twin, Maria Espinosa, Maria Hein, Yudi Saint X, Louise Samson i Anna Romeu. També hi seran els còmplices habituals de Ferran Palau: els músics Jordi Matas, Joan Pons i Dani Comas. Una nit de pop metafísic.

Divendres 28 a les 21 h

Música
2.

‘Victòria Pujolar. Diari íntim'

L'Institut Català de les Dones recull en una exposició el llegat pictòric de la republicana i antifeixista Victòria Pujolar Amat. La mostra, organitzada en commemoració del centenari del seu naixement, tindrà lloc a la Fundació Felícia Fuster (Barcelona). L’obra que s’exposa forma part de la col·lecció privada de la família i es divideix en tres àmbits: família, obra política i paisatges amb ànima. Són pintures i dibuixos que posen al descobert l'univers privat de Pujolar.

Fins a l'11 de març

Victòria Pujolar.
3.

'Miquel Serra i amics'

El cantautor Miquel Serra arriba a L'Auditori de Barcelona acompanyat de la seva banda i tot un seguit d'amics (entre els quals trobem El Petit de Cal Eril i Maria Jaume) i disposat a realitzar un repàs de la seva extensa discografia. A més, també farà un primer avançament del seu nou disc, Una casa és pànic, que sortirà a mitjans de febrer. L'artista, provinent de l'escena pop-rock mallorquina, tractarà temes tan universals com l'amor i el desamor, però d'una manera particular que desvela la sensibilitat del seu món interior.

Dissabte 29 a les 21 h

4.

'Licorice pizza', una meravella de Paul Thomas Anderson

Licorice pizza, una mena d'autobiografia del mateix director, Paul Thomas Anderson, arriba als cinemes aquest divendres. El film reflexiona sobre la fi de la innocència i l'entrada a la vida adulta a partir de la història d'un amor d'estiu entre dos joves de Califòrnia. Anderson escriu, dirigeix, produeix i fotografia la pel·lícula en 35 mm i aconsegueix endinsar l'espectador en l'extravagant univers dels setanta.

Cinema
5.

'Desig' al TNC

Desig és la inquietant història d'un matrimoni que veu interrompuda la seva vida rutinària. Fets un pèl fantasmagòrics, com un cotxe que fa llums al costat d'una carretera i trucades anònimes, revelen la misteriosa connexió amb una parella de desconeguts. Els records d'una nit que gairebé s'havien esborrat. L'obra vol centrar-se en l'inevitable (però dolorosa) renúncia al nostre nen interior un cop arribada la maduresa. Dirigida per Sílvia Munt i amb l'autoria de Josep Maria Benet i Jornet, el Teatre Nacional abraça una peça que explora el doble joc present en moltes de les decisions que prenem.

Fins al 6 de març

'Desig'.
6.

'Joan Oró, el científic de la vida'

A partir d'aquest dimarts passat ja es pot visitar al Museu de l'Aigua (Lleida) la mostra Joan Oró. El científic de la vida, un títol que recull el lema que va promoure el científic lleidatà: descobrir l’origen de la vida. L'exposició presenta 161 peces, entre les quals hi ha: la seva taula de treball, fotografies personals, diplomes i commemoracions rebudes al llarg de la seva carrera i fins i tot mostres de meteorits amb els embalatges originals. Tot això acompanyat d'un vídeo explicatiu de la seva vida i una entrevista de l’any 2002, cedits per TV3.

De dimarts a divendres d’11 a 14 h i dissabte de 17 a 20 h

7.

'L'abraçada del cucs' a la Sala Trono

El Miquel, un professor de literatura amant de Larra que no suporta els seus alumnes, desperta en la mateixa habitació d’hospital que la Clara, una jove que ha oblidat com somriure. Tots dos es detesten i desitgen sortir d’allà, però per poder-ho fer hauran d’enganyar la doctora, i es necessiten per aconseguir-ho. ¿Uniran forces malgrat la desesperant situació en què es troben? L’abraçada dels cucs, dirigida per Sergio Caballero, és una comèdia que ens conta com els llaços afectius poden sorgir en les situacions més inesperades i absurdes.

28 i 29 de gener a les 20 h

'L'abraçada del cuc'.
8.

Nacho Vegas a Girona

El cantautor asturià Nacho Vegas actuarà aquest diumenge a l'Auditori de Girona. L'artista aprofitarà per estrenar en directe a Catalunya les cançons del disc, Mundos inmóviles derrumbándose. És un concert coorganitzat amb el festival NEU! Trobareu les entrades a www.auditorigirona.org.

Diumenge 30 a les 19 h

9.

La llum conquereix les Decennals de Valls

Ja és tradició que Valls s'ompli de llums un cop arribades les Decennals. Enguany Valls inaugurarà les festes aquest divendres amb 750.000 bombetes que, al llarg de deu dies, quatre persones s'ocuparan de mantenir enceses cada vespre. Ara es tracta de leds de baix consum, però no sempre ha sigut així. El culte a la Mare de Déu de la Candela es remunta al segle XIV! A més de la lluminària, trobarem activitats com un macrofestival musical (en què actuaran Buhos i Els Amics de les Arts, entre d'altres), una trobada castellera, la representació del Ball dels Cavallets i un teatre de petit format per a les famílies que inclou setanta funcions d'espectacles per a totes les edats.

Fins al 6 de febrer

Imatge de les últimes lluminàries a les Decennals del 2011.
10.

Humanhood al Mercat de les Flors

La companyia Humanhood, formada per la catalana Júlia Robert i el britànic Rudi Cole, presenta dues peces al Mercat de les Flors: els dies 28 i 29 de febrer el duet Zero, i del 21 al 24 d’abril la nova creació de grup ∞ [Infinit], en què exploren una nova manera de presentar la dansa, centrada en el poder del moviment. La companyia, formada el 2016 després d’una llarga trajectòria amb prestigioses companyies internacionals, presenta creacions de dansa molt física que combinen ciència i misticisme. Des d’aquesta temporada, Humanhood és una companyia associada al Mercat de les Flors.

Arts escèniques
stats